Nemzetközi gazdaság

Ötödik hónapja romlik a német és az euróövezeti gazdasági hangulat

A ZEW németországi gazdasági hangulatindexe októberben már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, elsősorban az unió legnagyobb gazdaságát sújtó ellátási zavarok miatt.

A ZEW németországi gazdasági hangulatindexe októberben már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, elsősorban az unió legnagyobb gazdaságát sújtó ellátási zavarok miatt, és az előző hónaphoz képest érezhetően romlottak a következő hat hónap gazdasági kilátásai.

A gazdasági index 4,2 ponttal 22,3 pontra esett szeptemberhez képest, míg a piac 24 pontot várt.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélése szintén jelentősen romlott, így jelenleg 21,6 ponton áll, ami 10,3 ponttal alacsonyabb, mint az előző hónapban. Ez az első csökkenés a 2021 februárja és szeptembere közötti folyamatos emelkedés óta.

Fotó: Shutterstock

A hangulatindex csökkenése főként a nyersanyagok és a köztes termékek ellátási zavaraira vezethető vissza.

A pénzpiaci szakértők a költségek növekedése miatt a profitok csökkenésére számítanak, különösen az olyan Németországban jelentős exportorientált ágazatokban, mint a járműgyártás, a vegyipar és gyógyszeripar

– kommentálta Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke a várakozásokat. A Destatis múlt heti exportadataiban már tetten érhető ez a folyamat, az volumene ugyanis augusztusban 15 hónapja először csökkent. Az ellátási lánc zavarait azonban a belföldi kiskereskedelemben is érezni lehet: egy mai Ifo-tanulmány szerint a kiskereskedők háromnegyedénél jelentkeztek ellátási problémák.

Az ellátási zavarokat a nagykereskedelmi árak további emelkedése is jelzi, amely egyfelől a profitok csökkenését, másfelől a fogyasztói árak további inflációját eredményezi. Németországban a nagykereskedelmi árak szeptemberben 13,2 százalékkal emelkedtek éves szinten, ami a legmagasabb arány 1974 júniusa, az első olajválság óta, a tavalyi alacsony bázis, valamint a nyersanyagok és a köztes termékek árának erőteljes emelkedése miatt. Havi szinten 0,8 százalékos volt az emelkedés – közölte a Destatis.

A legnagyobb nyomást a fémek és fémércek 62,8 százalékos, valamint a szilárd tüzelőanyagok és ásványolajtermékek nagykereskedelmi költségeinek 41,9 százalékos éves emelkedése okozta.

További drágulás volt tapasztalható a vas- és acélhulladék (80,8 százalék), a gabona, a nyersdohány, a vetőmag és a takarmány (23,9 százalék), valamint a mezőgazdasági nyersanyagok és élő állatok (14 százalék) esetében is.

Fotó: VG

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe szintén romlott, immár ötödik egymást követő alkalommal, így a mutató értéke jelenleg 21 pont, ami 10,1 ponttal alacsonyabb az előző havinál, és 2020 márciusa óta a legalacsonyabb érték. Az euróövezet aktuális gazdasági helyzetére vonatkozó mutató 6,6 ponttal 15,9 pontra csökkent szeptemberhez képest, ami a növekedés lassulását jelzi.

Az euróövezetre vonatkozó inflációs várakozások viszont enyhén csökkentek.

Az inflációs mutató októberben 17,1 ponton áll, 3 ponttal alacsonyabban az előző havinál.

A szakértők 49,1 százaléka azonban továbbra is az inflációs ráta további emelkedésére számít a következő hat hónapban.

Németország Ifo gazdaságkutató intézet termelői árak ZEW-index infláció kiskereskedelmi értékesítés Destatis export euróövezet
Kapcsolódó cikkek