Az Északi Áramlat-2 két vezetékeiből az elsőt feltöltötték úgynevezett technikai gázzal – jelentette be hétfőn az üzemeltető, de még várják az engedélyt az európai értékesítés megkezdéséhez, ami akár több hónapot is igénybe vehet. A Reuters tudósítása szerint mintegy 177 millió köbméter technikai gázt szivattyúztak a vezetékbe 103 bar nyomáson. „Ez a nyomás elegendő ahhoz, hogy a jövőben megkezdődhessen a gázszállítás” – tudatta közleményében a svájci székhelyű üzemeltető, hozzátéve, hogy folyamatban vannak a második vezeték üzembe helyezését megelőző lépések is. 

Fotó: JENS BUTTNER / AFP

A Gazprom által finanszírozott Északi Áramlat-2 beindításával Oroszország a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre tudná növeli a Balti-tengeren keresztül a gázexportot Európába, amire a vezeték ellentmondásossága ellenére szükség is lenne az enyhítése érdekében. Az árak folyamatosan nőnek , ezért legutóbb már Nicolas Schmit, az foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa is arra figyelmeztetett, hogy

megnőhet az energiaszegény háztartások száma.

A 27-ek vezető az eheti csúcstalálkozójukon foglalkoznak majd a kérdéssel, addig a tagállamok maguk próbálnak megoldást keresni. Franciaországban a kormány egy újabb, a 2018-ashoz „sárga mellényeshez” hasonló tiltakozó mozgalomtól tart, ezért már szeptember végén bejelentette, hogy október elején még egyszer 12,6 százalékkal emelik a földgáz árát, de további növekedés nem lesz, és elhalasztják az energiát terhelő februárra tervezett emelését. A CRE energetikai felügyelet hétfőn jogszerűnek minősítette az állami beavatkozást, mivel az árak novemberben és decemberben akár 19,5 százalékkal is növekedhettek volna. Párizs emellett „benzincsekk” bevezetését is tervezi a legalacsonyabb jövedelműek számára. Ezt a megoldást preferálja Bruno Le Maire pénzügyminiszter az áfacsökkentés helyett, amelyből a becslései szerint a költségvetés 2,5 milliárd eurós (egy euró 360,94 forint) extra bevételhez juthat az idén. A pluszpénzt azonban el is költik, hiszen már eddig is több mint ötmilliárd euróval járultak hozzá a háztartások fűtési számlájának a kiegyenlítéséhez, és fontolgatják, hogy kiterjesztik azok körét, akik energiautalványt kapnak; ez jelenleg nem egészen 5,5 millió családot jelent.

Fotó: ANDREA SAVORANI NERI / AFP

Az Euraktiv összefoglalója szerint egyébként az európai földgáztározók tartaléka nem olyan alacsony, mint gondolnánk, a legtöbb kormány ezért egyelőre kivár. Ez igaz például Németországra, ahol 75 százalékon vannak a tározók, és ennyivel kihúztak már egy különlegesen hideg telet 2015-ben. Ennek ellenére Peter Altmeier ügyvezető gazdasági miniszter szerint a következő, minden valószínűséggel a szociáldemokratákból, zöldekből és szabad demokratákból felálló koalíciónak fontolóra kell majd vennie az állami támogatások növelését.

Fotó: MISCHA KEIJSER / AFP

A holland kormány a brithez hasonlóan áfacsökkentést tervez, előbbinek azonban legalább a hiány miatt nem kell aggódnia, mivel az EU legnagyobb gáztermelő tagállama, amely hatalmas tározókapacitással is rendelkezik – igaz, ezek október elején „csak” 65 százalékban voltak tele. Olaszországban Mario Draghi kormánya „strukturális megoldásokat” épít majd be a következő költségvetésbe az energiaválságra, de egyelőre a földgáz 10-22 százalékos áfáját csökkentette öt százalékosra, ami a rászorulók megsegítésével együtt 3,4 milliárd eurót emésztett fel.