Nemzetközi gazdaság

Hárman osztoznak idén a közgazdasági Nobel-díjon

A természetes kísérletek terén elért eredményeket díjazták idén közgazdasági Nobel-díjjal.

Három, az Egyesült Államokban dolgozó tudós, a kanadai születésű David Card, az amerikai születésű Joshua D. Angrist és a holland születésú Guido W. Imbens kapták idén a közgazdasági Nobel-díjat a nem szándékolt kísérletekből, az úgynevezett „természetes kísérletekből” levont következtetésekkel kapcsolatos munkájukért – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Fotó: Claudio Bresciani / MTI / EPA

A díj egyik felét David Card, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa kapta, míg a másik felén Joshua Angrist, a Massachusetts Institute of Technology és Guido Imbens, a Stanford Egyetem munkatársa osztozott.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerint ők hárman teljesen átalakították a gazdaságtudományok empirikus munkáját.

Card tanulmányai a munkagazdaságtan kérdéseiről, valamint Angrist és Imbens módszertani hozzájárulása megmutatta, hogy a természetes kísérletek gazdag tudásforrást jelentenek – mondta Peter Fredriksson, a gazdaságtudományi bizottság elnöke. Kutatásaik jelentősen javították a kulcsfontosságú ok-okozati kérdések megválaszolásának képességét, ami nagy hasznára vált a társadalomnak.

A többi Nobel-díjjal ellentétben a közgazdasági díjat nem Alfred Nobel végrendeletében, hanem a svéd jegybank alapította az ő emlékére 1968-ban, és a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda.

Idén tízmillió svéd korona (mintegy 356 millió forint) pénzjutalommal jár a díj.

Nobel-díj Nobel-díjas közgazdász közgazdasági Nobel-díj
Kapcsolódó cikkek