Hamarosan megkezdheti kötvényvásárlási programjának visszafogását az amerikai jegybank, a Fed – közölte pénteken a szervezet elnöke, Jerome Powell a Bloomberg szerint.

Powell szerint a gazdaságban található szűk keresztmetszetek a vártnál tartósabbnak bizonyultak és ez tartósan magasabb inflációhoz vezetett, ám úgy gondolja, hogy a jegybank politikája alkalmas a lehetséges kimenetelek menedzselésére.

Úgy gondolom itt az ideje a szűkítésnek és nem gondolom, hogy itt az ideje a kamatemelésnek

– mondta a jegybankár egy a dél-afrikai jegybank által szervezett virtuális panelbeszélgetésen.

Fotó: Al Drago / various sources / AFP

A Fed politikáját meghatározó  nyíltpiaci bizottság november 2. és 3-a között ülésezik és a várakozások szerint határozni fognak a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklését célzó, havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási program leépítésének megkezdéséről, melynek keretében a Fed kötvényeket és jelzálog alapú értékpapírokat vásárol.

Powell az utolsó napon beszélt mielőtt a nyíltpiaci bizottság ülése előtt a jegybank tisztviselői médiaszünetet tartanának. A befektetők az inflációs nyomás hatására egyre inkább azt várják, hogy 

a Fed már a következő év közepén megkezdheti kamatemelési ciklusát a jelenlegi nullához közelítő szintről.

A kamatemelési ciklus megkezdésével kapcsolatos várakozások az utóbbi hetekben kerültek egyre közelebb az meglódulása miatt, mely most már 

hónapok óta meghaladja a Fed 2 százalékos célját az ellátási láncokban kialakult szűk keresztmetszetek miatt.

Powell attól tart, hogy a megemelkedő infláció hatására az ár és bérdinamikát meghatározó szereplők várakozásai indokolatlanul magasak lesznek, ami lépésre kényszerítheti a jegybankot. Ugyanakkor továbbra is azt tartja a leginkább valószínűnek, hogy a kínálati korlátok lazulásának köszönhetően az infláció csökkenni kezd.

Azonban ha a Fed komoly inflációs veszélyeket látna, nem késlekedne használni a rendelkezésére álló eszközöket az árstabilitás fenntartása érdekében, ám ekkor is figyelembe venné a maximális foglalkoztatottságra irányuló célt.

Ugyanis még mindig több millióval kevesebb amerikai dolgozik, mint a járvány előtt 

és a foglalkoztatottság növekedése is lelassult augusztusban és szeptemberben, miközben a delta variáns végigsöpört az országon. Azonban ennek a hullámnak a csillapodásával a Fed tisztviselői a munkahelyteremtés felgyorsulásával számolnak.

Éppen ezért Powell úgy gondolja, hogy korai lenne a kamatszint használatával szigorítani, hiszen az a foglalkoztatás lelassulásával járna, miközben jó esély van arra, hogy a munkahelyteremtés felgyorsul és a kínálatot visszafogó tényezők csökkennek.