Nemzetközi gazdaság

Meghagyta a Fed dilemmáit a bézs könyv, Amerika lassul

Az amerikai gazdaság kínálati és munkaerőhiánnyal küzd, és a növekedése lassul a november eleji Federal Reserve-ülés előkészítő anyagaként készült bézs könyv szerint.

A Federal Reserve tagbankjai által gyűjtött információk alapján készült bézs könyv nem teszi könnyebbé a jegybank dolgát, ha két hét múlva pénzbőségteremtő eszközvásárlásai visszafogásának kezdetét jelentené be. Az ülés előkészítő anyagaként készült összefoglaló azt mutatja, hogy a Fed legtöbb tagbankja az elemzőktől és üzletemberektől gyűjtött véleményeket úgy összegezte: a gazdaság csak szerény mértékben növekszik, mert hátráltatja az előrehaladást a beszállítói láncok akadozása és a folytatódó munkaerőhiány, amit részben a járvány folytatódása okoz.

Fotó: Shutterstock

Mindez nem jelenti azt, hogy a visszafogásra nem kerül sor, hiszen miközben a Fed korábban már a gazdasági feltételek jelentős javulásáról számolt be, tudomásul vette a hátráltató tényezőket is. A gazdaság növekszik, ugyanakkor az a dilemma, hogy a munkaerőhiány továbbra is felhajtja a béreket és a már felpörgött inflációt – ami ellen a Fednek esetleg akkor is fel kell lépnie, ha inflációs célja elég megengedő –, a szigorúbb monetáris politika azonban tovább növelheti egyes vállalkozások költségeit. 

Mindenesetre a Fed egy hónapja tartott ülésének jegyzőkönyvében azt jelezte, hogy havi 120 milliárd dollár értékű eszközvásárlásait november vagy december közepétől már megkezdheti. A piaci várakozásokban a bézs könyv nem okozott óriási változást, amire az utal, hogy egész napos lejtmenet után a dollár a dokumentum megjelenését követően alig gyengült tovább, igaz, hogy az eurókeresztben 1,166-ig csúszva megközelítette e havi leggyengébb szintjeit. A dollár gyengülése – ami gyakran jár együtt a feltörekvő piaci devizák erősödésével – a forintnak is csak némi könnyebbséget kölcsönzött: a 362,4 körüli szintekről 362-n túlra erősödött az euró ellenében.

amerikai munkaerőpiac dollár árfolyama Bézs Könyv Fed Federal Reserve - Fed forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek