A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa vasárnap öt órás ülést tartott, melyen meghallgatták Krisztalina Georgievát, a szervezet botrányba keveredett ügyvezető igazgatóját és az adathamisítási ügyet feltáró ügyvédi irodát, a WilmerHale-t is, ám döntésre nem sikerült jutnia.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A Világbank 2017 októberében kiadott Doing Business 2018 című jelentése kapcsán a WilmerHale arra jutott, hogy 

a rangsor adatait a bank emberei meghamisították, hogy többek között Kína előrébb kerülhessen a sorrendben. 

Az ügyvédi iroda szerint ezt a szervezetet akkoriban vezető Georgieva nyomására tették, aki  kínai források bevonásával szándékozott tőkeemelést végrehajtani.

Georgieva tagadta a vádakat, ügyvédei pedig procedurális szabályokra hivatkozva kerestek számára kibúvót.

Az IMF a vasárnapi igazgatótanácsi gyűlést követő közleményében arról írt, hogy céljuk a WilmerHale-jelentés tisztázása és hamarosan várható a következtetések levonása is, azonban nem sok újat mond a szervezet pénteki közleményében foglaltakhoz képest. Georgieva és az ügyvédi iroda nem kommentálta az eseményeket.

A 24 tagú igazgatótanács hétfőn is összeül, és reménye szerint dönteni tud Georgieva sorsáról – közölték az ügyben tájékozott, meg nem nevezett tisztségviselők. 

Egyikük szerint biztos, hogy az igazgatótanács tisztázni fogja Georgievát.

A vezető mögött sorakozott fel a francia, több európai és afrikai kormány, jelezve, hogy szeretnék ha a bolgár közgazdász kitöltené 2019-ben, világbanki pályafutását követően megszerzett mandátumát. 

A Financial Times viszont – források megnevezése nélkül – úgy tudja, hogy az Egyesült Államok és Japán mindenképp szeretné elérni Georgieva távozását. 

Az amerikai pénzügyminisztérium, amely az IMF részvényeinek 16,5 százalékát jegyzi, nem kommentálta a lap információit, ahogy a washingtoni japán követség sem.

A botrány hatására a Világbank szeptemberben bejelentette, hogy nem készíti el többé a Doing Business rangsorát, mely fennállása során az üzleti világ kulcsfontosságú kiadványának számított, noha a WilmerHale a 2019-es kiadványban is talált hiányosságokat.

A Világbank és az IMF hétfőn kezdődő közös konferenciájának fő témái a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból történő kilábalás, az adósságenyhítés és a tömeges oltás felgyorsítása lesz. A tervek szerint Georgieva szerdán sajtókonferenciát tart.