Hetekig tartó vita után, amerikai idő szerint csütörtök este megszavazta az amerikai törvényhozás felsőháza az Egyesült Államok jelenleg 28 400 milliárd dollárban meghatározott adósságplafonjának ideiglenes felfüggesztését.

Fotó: Shutterstock

Az 50 demokrata és 50 republikánus törvényhozóból álló szenátus 50-48 arányban elfogadta azt a jogszabály-tervezetet, amely lehetővé teszi, hogy 480 milliárd dollárral megemeljék az adósságplafont.

Az adósságplafon megemelése vagy felfüggesztése nélkül ugyanis az Egyesült Államok október 18-a után fizetésképtelenné válhatott volna a felhalmozott óriási államadóssága miatt.

Janet Yellen pénzügyminiszter a múlt héten levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy

 

amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, akkor az Egyesült Államok valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval fog szembesülni.

Erre hívta fel a figyelmet hétfőn Joe Biden amerikai elnök is, aki azt mondta: nem tudja garantálni, hogy az Egyesült Államok október 18-a után is fedezni tudja az adósságait, amennyiben a republikánus szenátorok nem hajlandóak megszavazni az adósságplafont megemelő kormányzati finanszírozási tervet. 

 

Biden szerdán arra kérte a legnagyobb pénzügyi vállalatok vezetőit, hogy szorgalmazzák az adósságkorlát azonnali felfüggesztését,

mondván, a közeledő határidő a "történelmi fizetésképtelenség" kockázatát hordozza magában, amely "szétzúzhatja a gazdaságot és a pénzügyi piacokat".

A szenátusi vezetők végül csütörtökön bejelentették, hogy megállapodtak az adósságplafon felfüggesztéséről.

 Abban reménykedünk, hogy még ma elintézzük

— fogalmazott még a szavazást megelőzően Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője. Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője úgy fogalmazott: "A szenátus halad előre".

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke csütörtökön azt mondta: 

felkészült rá, hogy visszahívja a szüneten lévő képviselőket Washingtonba, és megszavazzák az adósságplafon megemelését, amennyiben a szenátus jóváhagyta.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivőhelyettese közleményben jelezte, hogy Biden elnök a kongresszus elfogadása után aláírja az adósságkorlát megemeléséről szóló törvényjavaslatot.