Nemzetközi gazdaság

Scholz kezdheti a koalíciós tárgyalásokat, bólintott az FDP is

A német választásokon győztes Szociáldemokratákat (SPD) vezető Olaf Scholz belekezdhet: a Zöldek vasárnap, a Szabaddemokraták (FDP) ma beleegyeztek a kormányalakítási tárgyalások hivatalos megindításába.

A pártok eddigi tapogatódzás után új szakasz kezdődik az új német kabinet megalakulása felé vezető úton: hivatalosan is megindulhatnak a tárgyalások a háború utáni első hárompárti kormánykoalíció létrehozásáról, miután ma a liberális FDP vezetősége egyhangúan rábólintott erre. A Zöldek már vasárnap hivatalosan beleegyeztek, és ha az egyeztetések sikerrel járnak, a szeptember végi választásokon a legtöbb szavazatot kapott SPD vezetésével alakulhat meg a kormány, az élén Olaf Scholzzal, mint kancellárral.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A három párt pénteken ért el előzetes megállapodást a színeikről közlekedésilámpa-koalíciónak nevezett szövetség megalakításának a megkísérléséről.

Sem a tárgyalás, sem a közös kormányzás nem lesz egyszerű menet, ezt illusztrálta, hogy a tizenkétoldalas minisztérium értelmezésében máris mutatkoztak különbségek. Az SPD megpengette, hogy változtatnának az örökösödési adón, a másik két párt pedig egyaránt igényt tartana a nagy hatalmú pénzügyminiszteri állásra (amit eddig Scholz töltött be, miután pártja együtt kormányzott Angela Merkel jobboldali uniópártjaival).

Christian Lindner, az FDP elnöke eleve óvatosan fogalmazott mai sajtótájékoztatóján. A hármas koalíció csak kezdetben lehet kényelmi házasság” – idézte a Bloomberg. „Hogy valami több jön-e ki belőle, az minden résztvevőn múlik” – tette hozzá. 

A pénzügyminiszteri poszt azért is kulcskérdés, mert ezen a területen meglehetősen különbözőek voltak a három párt választási ígéretei. Az FDP takarékos költségvetést és alacsonyabb adókat szeretne, a másik két párt azonban – főleg a Zöldek – nagy beruházásokat szeretnének a gazdaság átalakításába. 

Robert Habeck, a Zöldek társelnöke jelezte: a tárgyalások négy hét alatt lezárulhatnak, ami azt jelentené, hogy a várakozásoknál korábban, még az idén felesküdhetne az új kormány. Azt is elmondta, hogy az új kormány 500 milliárd eurót szánna a klímacélok elérésére költene. Lindner – aki a pénzügyminiszteri szék lehetséges várományosa – azonban tagadta, hogy már elkezdték volna tervezni a költségvetést. 

Németország SPD koalíciós tárgyalások koalíció Zöldek Pártja fdp
Kapcsolódó cikkek