Az idei év során adókedvezmények és egyéb ösztönzők révén az Amazon nagyjából 650 millió dollárnyi támogatáshoz jutott a különböző államoktól és önkormányzatoktól az Egyesült Államokban a Good Jobs First összesítése szerint – írja a Financial Times.

Fotó: Lionel BONAVENTURE  / AFP

Noha még három hónap hátra van az évből, ez már így is a legmagasabb éves összeg, amit a vállalat ilyen módon begyűjt a szervezet által 2000 óta gyűjtött adatok szerint, ha a nem logisztikai támogatásokat és a cég kettes számú főhadiszállásának odacsábítása kedvéért 2019-ben begyűjtött 750 millió dolláros támogatástól eltekintünk.

A Good Jobs First szerint fölösleges egy olyan gazdag vállalatot, mint az Amazon további állami támogatásokban részesíteni, 

sőt a vállalatnak sem kellene a helyi hatóságoktól ilyen típusú ösztönzőket kicsikarnia.

Az e-kereskedő azonban úgy gondolja, hogy az általa teremtett munkahelyek miatt védhető a különböző, közpénzeket megcsapoló támogatások kizsarolása, melyek révén 

a vállalat 2000 óta legalább 4,1 milliárd dollár támogatáshoz jutott.

Egy kutatás szerint a vállalat által hozott beruházások ugyan 30 százalékkal növelik a logisztikai munkahelyek számát, ám mivel ezek az emberek más munkáltatóktól érkeznek, végül nem keletkezik nettó munkahely nyereség. Ugyanakkor a politikusok számára a szalagátvágás és a vállalat hírneve miatti publicitás nagy segítséget jelenthet, ráadásul a szavazók az ösztönzők hatására érkező munkahelyek kapcsán jobban értékelik a politikusok szerepét, mint az anélkül létesülők esetében.

Azonban egy kongresszusi meghallgatás során fény derült arra, hogy míg egy szakszervezeti UPS sofőr átlagos órabére New Jerseyben 38,35 dollár, addig a szakszervezeteket tűzzel-vassal irtó Amazon esetében ugyanez csak 19,25 dollár.