BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százmillió dollár támogatás jutott az Amazonnak

Az Amazon adókedvezmények és más állami és önkormányzati ösztönzők formájában már milliárdokat kapott az adófizetőktől az Egyesült Államokban.

Az idei év során adókedvezmények és egyéb ösztönzők révén az Amazon nagyjából 650 millió dollárnyi támogatáshoz jutott a különböző államoktól és önkormányzatoktól az Egyesült Államokban a Good Jobs First összesítése szerint – írja a Financial Times.

Fotó: Lionel BONAVENTURE  / AFP

Noha még három hónap hátra van az évből, ez már így is a legmagasabb éves összeg, amit a vállalat ilyen módon begyűjt a szervezet által 2000 óta gyűjtött adatok szerint, ha a nem logisztikai támogatásokat és a cég kettes számú főhadiszállásának odacsábítása kedvéért 2019-ben begyűjtött 750 millió dolláros támogatástól eltekintünk.

A Good Jobs First szerint fölösleges egy olyan gazdag vállalatot, mint az Amazon további állami támogatásokban részesíteni, 

sőt a vállalatnak sem kellene a helyi hatóságoktól ilyen típusú ösztönzőket kicsikarnia.

Az e-kereskedő azonban úgy gondolja, hogy az általa teremtett munkahelyek miatt védhető a különböző, közpénzeket megcsapoló támogatások kizsarolása, melyek révén 

a vállalat 2000 óta legalább 4,1 milliárd dollár támogatáshoz jutott.

Egy kutatás szerint a vállalat által hozott beruházások ugyan 30 százalékkal növelik a logisztikai munkahelyek számát, ám mivel ezek az emberek más munkáltatóktól érkeznek, végül nem keletkezik nettó munkahely nyereség. Ugyanakkor a politikusok számára a szalagátvágás és a vállalat hírneve miatti publicitás nagy segítséget jelenthet, ráadásul a szavazók az ösztönzők hatására érkező munkahelyek kapcsán jobban értékelik a politikusok szerepét, mint az anélkül létesülők esetében.

Azonban egy kongresszusi meghallgatás során fény derült arra, hogy míg egy szakszervezeti UPS sofőr átlagos órabére New Jerseyben 38,35 dollár, addig a szakszervezeteket tűzzel-vassal irtó Amazon esetében ugyanez csak 19,25 dollár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.