Lejjebb minősítette Ázsia növekedési kilátásait kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a koronavírus delta-változatának tombolása miatt – írja a CNBC. Az IMF legutóbbi előrejelzése szerint a kontinensen a növekedés mértéke csak 6,5 százalékos lehet az áprilisban jósolt 7,6 helyett.

Fotó: Mayank Makhija / AFP

Noha a térség országai 2020-ban sikeresen védekeztek a koronavírus-járvány ellen, ám a delta-változattal már nem bírtak az idén, miközben az oltási programok is csak lassan tudtak haladni.

A járvány fellángolása – különösen az előzőeknél fertőzőbb változatok miatt – a korábbiaknál szigorúbb intézkedéseket tett szükségessé, ami negatívan hat a gazdasági teljesítményre is, hiába a térség exportja iránti erős kereslet.

A visszaesés leginkább a térség fejlődő országait érinti, közülük is az a Mianmar vezet, mely a februári puccsot követően 17,9 százalékos zuhanást produkálhat. Ez 9 százalékkal rosszabb az IMF áprilisi jóslatánál. A szervezet a Fülöp-szigetek kilátásait 3,7, Malajziáét 3 százalékkal mérsékelte.

Ugyanakkor néhány ország esetében javította a kilátásokat a legutóbbi jelentés, így Hongkong gazdasága akár 6,4 százalékos ütemben is bővülhet, a korábban várt 4,3 helyett, és Szingapúr növekedése is az áprilisban várt 5,2 helyett 6 százalékra gyorsulhat.

Mindezek ellenére a szervezet szerint még mindig Ázsiától várja a leggyorsabb bővülést, amit a kínai 8 és az indiai 9,5 százalékos növekedési ütem húz magával.

Az IMF mindenesetre jelzi, hogy a mostani prognózisok esetében nagy a bizonytalanság a járvány alakulásának megjósolhatatlansága, az ellátási láncokat övező szakadások és az miatt.