Idén elsősorban a kínai–amerikai kapcsolatok alakulása, illetve a globális lehet hatással az arany árfolyamára – derül ki Krocsek Attila, a magyar tulajdonú fintechcég, a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

Miközben 2020-ban több mint 24 százalékot emelkedett az arany árfolyama,

2021 első 10 hónapja inkább a stagnálásról szólt, mégpedig az unciánkénti 1800 USA-dolláros szinten. 

Ötéves visszatekintésben azonban még így is szignifikáns, 40 százalékos emelkedés látszik az árfolyamban.

2021 harmadik negyedévének trendje, hogy az ETF-ek, vagyis az aranyalapú tőzsdei termékek iránt csökkent a kereslet, viszont mind az ékszer, mind a fizikai arany (aranyrudak és érmék) szegmense jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest, a technológiai felhasználású aranykereslet pedig – szintén növekedve – elérte a pandémia előtti szintet.

Az aranyat nemzetstratégiai jelentősége, menedékeszköz szerepe és értékmegőrző funkciója továbbra is kiemelten fontos eszközzé teszi. Mindezek miatt, amennyiben a többéves statisztikákat vizsgáljuk, szignifikáns és egyértelmű az arany árfolyamának folyamatos emelkedése

– hangsúlyozza Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. 

Az észt fintechcég igazgatója hozzáteszi, hogy a jelenlegi árfolyam miatt éppen most lehet jó az arany, illetve minden olyan – akár digitális – eszköz, amely aranyalapú.

Különösen azért került most újra sokak érdeklődésének középpontjába az arany, mert az év további hónapjaiban számos negatív világgazdasági trend bontakozhat ki, 

ezek pedig ismét a menekülőeszközként használt nemesfém szerepének erősödését hozhatják.

Főként a törékeny amerikai–kínai kereskedelmi kapcsolatok, a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport adósságválsága és a globálisan kibontakozó energiaválság tolhatja ismét az arany felé a befektetőket

– fogalmaz Krocsek Attila.

Fotó: CHRISTOPH BURGSTEDT / Science Photo Library via AFP

A nemesfém népszerűségét jól jelzi az is, hogy a világ jegybankjai továbbra is jelentős ütemben folytatják vásárlásaikat.

Az elmúlt negyedévben mintegy 70 tonna nemesfémet vásároltak, ami nagyjából 8,5 százalékát teszi ki a világ aranykeresletének.

A Magyar Nemzeti Bank például a hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 

már az év első felében 31,5-ről 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát. 

Lengyelország pedig a következő években legalább 100 tonna aranyat kíván vásárolni – jelenleg a lengyel nemzeti tartalékok 9 százaléka van aranyban, ezt tervezik feltornászni 20 százalékra a következő 6 évben.

A világ jegybankjainak aranytartaléka tavaly meghaladta a 35 ezer tonnát. 

Az 8100 tonnát meghaladó tartalékkal rendelkező Amerikai Egyesült Államok továbbra is vezet, mögötte Németországot és Olaszországot találjuk a nemzetközi rangsorban.

 A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban 656 tonnával, majd 2019-ben 669 tonnával is.