Nemzetközi gazdaság

Gigantikus globális programot készít elő Brüsszel

Hatalmas globális programot készít elő az Európai Unió, infrastruktúra és egyéb projektekkel, amely Kína Egy Övezet Egy Út programjának a riválisává válhat – tudta meg a Financial Times.

Az Európai Bizottság 300 milliárd eurót mobilizálna a következő öt-hat évben egy nemzetközi programra, a Világkapura (Global Gateway) amely a Kína nemzetközi befolyását növelő Egy Övezet Egy Út programra hajaz – írta a Financial Times, egy brüsszeli tervezetre hivatkozva, amelyet a lap újságírói láttak.

Fotó: Shutterstock

 

A dokumentumok szerint a finanszírozást magánbefektetőktől és közpénzből biztosítanák, beleértve az egyes tagállamok fedezte kiadásokat, illetve az európai nemzetközi pénzintézetek és a nemzeti fejlesztési intézmények hozzájárulását is. Hivatalosan szerdán jelentik be a programot – írta az FT. A tervezet nem mondja ki explicite, hogy a Világkapu az Egy Övezet Egy Út (más néven Új Selyemút) program riválisa, csak azt, hogy értékalapú választást kínál etikus megközelítés alapján.

Pozitív választást kínálva a globális infrastruktúra-fejlesztésre, a Világkapu a nemzetközi stabilitásba és együttműködésbe fektet be, és demonstrálja, hogyan kínálnak a demokratikus értékek bizonyosságot és méltányosságot, fenntarthatóságot a partnereknek, és hosszútávú előnyöket az embereknek világszerte

– fogalmaz a tervezet.

Fotó: Shutterstock

A 2013-ban útjára bocsátott Új Selyemút program fontos geostratégiai eszközzé vált a pekingi döntéshozók kezében, és országok tucatjai fogadták el a kínai finanszírozású projekteket, olyan területeken, mint a vasútfejlesztés, hidak és kikötők építése. Ez EU-ban sokat emlegetik, hogy emiatt az unió nagy lemaradásba került a fejlődő országokban Kínával szemben a befolyását tekintve. A kínaiakat ugyanakkor olyan bírálatok érték, hogy a projektek pénzügyi feltételei nem mindig kedvezőek a megvalósítók számára, illetve nem alkalmaznak kellően szigorú környezetvédelmi és építési követelményeket. A Világkapu a digitalizáció, a klímavédelem, az energia és a közlekedés, illetve az oktatás és a kutatás területeire összpontosítana - írta az FT.

beruházás Európai Unió infrastruktúra Kína Brüsszel Egy övezet egy út
Kapcsolódó cikkek