Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány 480 forinton maximálja a benzin és a gázolaj árát.

Egész Európában van, a földgáz ára 400, az áram ára 100 százalékkal nőtt egy év alatt. A miniszter elmondta: tanulmányozták az európai benzinárakat, és Magyarországon még mindig a 6-7. legolcsóbb a benzin ára.

Az árbefagyasztás november 15-én lép életbe és három hónapra szól

A módszert Franciaországban, Portugáliában és Horvátországban is alkalmazzák.

Fotó: Magali Cohen / AFP

A horvát miniszterelnök, Andrej Plenković szerdán közölte, hogy az október 14-i bejelentés után újabb egy hónappal korlátozzák az üzemanyagár-emelkedését, azonban erre csak legfeljebb három hónapig van lehetőség – számolt be róla a Total Croatia News portál. A miniszterelnök egy közgazdász-konferencián a munkahelyek megőrzésével, valamint a csődhullám elkerülésével indokolta a döntést. Azt is hozzátette: 

épp elég kihívás az elleni küzdelem, nem akarják csökkenteni az emberek megszokott életszínvonalát. 

Franciaországban is égető a helyzet, az egekbe szökő üzemanyagárak miatt jelentősen romlott a közhangulat, több tüntetés is volt. 

A franciák ezért nagyobb vállalást tettek:

a 2022-es év teljes egészében befagyasztanák az olaj- és benzinárakat

– írja a Yahoo! News.

Jean Castex francia miniszterelnök kijelentette, hogy az emelkedő energiaárak miatt 100 eurós támogatást biztosítanak mindenkinek, aki havi 2000 eurónál kevesebbet keres. Az intézkedés előreláthatólag 38 millió ember életét könnyítheti meg.

Portugália péntektől limitálja az üzemanyagárakat – értesült az Euractiv. Az országos kőolajipari hálózattal is újratárgyalták a feltételeket, és maximális árrést határoztak meg.

João Pedro Matos Fernandes portugál környezetvédelmi miniszter szerint az új törvény egy eszköz a kormány kezében, amely kordában tarthatja az indokolatlanul magas árakat, az ellenzéki politikusok az adócsökkentésben láttak volna megoldást az árak mérséklésére.