Nemzetközi gazdaság

Meglepően alakult a német gazdasági hangulat

A ZEW novemberre vonatkozó németországi gazdasági hangulatindexe 31,7 pontra ugrott az októberi 22,3-ről, ami felülmúlta a 20-as piaci előrejelzést, május óta pedig ez az első alkalom, hogy a mutató emelkedett. A pénzpiaci szakértők optimistábban tekintenek az elkövetkező hat hónapra, és 2022 első negyedévében a növekedés élénkülése mellett az csökkenésére számítanak mind Németországban, mind az euróövezetben. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági helyzetre vonatkozó mutató 21,6-ről 12,5 pontra csökkent, elmaradva a 18-as előrejelzéstől, ami azt mutatja, a szakértők feltételezik, hogy a nyersanyagok és a köztes termékek ellátási zavarai, valamint a magas infláció negatív hatással lesz a gazdaság fejlődésére a folyó negyedévben – kommentálta Achim Wambach, a ZEW elnöke az adatokat.

Fotó: NurPhoto via AFP

A némethez hasonlóan az euróövezetben is optimistábban látják a jövőt a gazdasági szereplők, így az övezetben novemberben 25,9 pontra emelkedett a hangulati index az októberi, másfél éves mélypontot jelentő 21-ről. Novemberben a megkérdezett elemzők 39,6 százaléka a gazdasági aktivitás javulását jósolta, 13,7 százalékuk romlást várt, 46,7 százalékuk pedig változatlanságot. Ugyanakkor az euróövezet aktuális gazdasági helyzetét jelző mutató 4,3 ponttal, 11,6-re esett októberhez képest. 

Az euróövezetre vonatkozó inflációs várakozások a mostani felmérésben nagyon erőteljesen csökkentek. A mutató jelenleg mínusz 14,3 ponton áll, ami 31,4-es mérséklődésnek felel meg az októberi eredményhez képest. Ez azt mutatja, hogy a szakértők az elkövetkező hat hónapban az eurózóna inflációs rátájának csökkenésére számítanak.

Németország gazdasági hangulatindex ZEW-index javulás euróövezet
Kapcsolódó cikkek