Az első becslésnél gyengébben teljesített a német gazdaság a harmadik negyedévben: a részletes, végleges adatok alapján az október végén készített gyorsbecslésben szereplő 1,8 százalékkal szemben csak 1,7 százalékkal nőtt a a második negyedévhez képest – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön. 

Éves összevetésben 2,5 százalékkal bővült az legnagyobb gazdasága. 

A Destatis szerint július-szeptemberi negyedévben folytatódott a kilábalás a koronavírus-világjárvány okozta válságból. Azonban a gazdaság teljesítménye így is 1,1 százalékkal elmarad a járvány előtti utolsó negyedévhez, a 2019 október-decemberi időszakhoz képest. Kifejtették, hogy míg a második negyedévében a belföldi kereslet szinte minden területen erőteljes nőtt, a harmadik negyedévében már csak a háztartások fogyasztása bővült nagy lendülettel, negyedéves összevetésben 6,2 százalékkal. A kormányzat fogyasztási kiadásai viszont csökkentek, és visszaestek a beruházások is. Csökkent az is – az előző negyedévhez képest 1 százalékkal –, és csökkent az is, 0,6 százalékkal.

Fotó: AFP

Ugyanakkor éves összevetésben, 2020 harmadik negyedévéhez – a járvány első és második hulláma közötti időszakhoz – képest szinte minden területen növekedés ment végbe. A lakossági fogyasztást tekintve főleg az utazásra fordított kiadások emelkedtek, a beruházások területén pedig az építőipari beruházások bővültek, ott is főleg a lakásépítés. 

Az export éves szinten 5,5 százalékkal, az import 8,9 százalékkal nőtt.

A harmadik negyedévben 45,1 millió ember dolgozott a 83,2 milliós országban. Ez ugyan 267 ezer fővel - 0,6 százalékkal - több az egy évvel korábbinál, de 370 ezres - 0,8 százalékos - csökkenés a járvány előtti utolsó negyedévhez, 2019 végéhez képest.

A GfK friss, csütörtökön publikált előrejelzése szerint a vártnál is nagyobb mértékben romlott a fogyasztói hangulat és az üzleti kilátások is Németországban. A koronavírus-járvány újabb hulláma az ország gazdasági növekedésének utolsó pillérét szolgáltató szektort is ledöntheti.