Németországban a vírus gyors terjedése rontja a fogyasztói hangulatot és az üzleti kilátásokat a karácsonyi vásárlási szezonban, és azzal fenyeget, hogy a növekedés utolsó megmaradt pillérét is ledönti. 

Európa legnagyobb gazdaságában a vártnál nagyobb mértékben, 6 havi mélypontra romlott a fogyasztók hangulata , a GfK decemberi hangulatindexe szerint, a járvány miatt szigorodó korlátozások, illetve a 4 százalékot meghaladó miatt. A hangulatindex mínusz 1,6 pontra esett a novemberi 1 pontról, míg a piaci elemzők kevésbé romló decemberi mutatóra, mínusz 0,5 pontra számítottak. A fogyasztók egyre jobban aggódnak a vírushelyzet és az infláció miatt, ami negatívan hat a gazdasági és jövedelmi várakozásokra, mindez pedig visszaveti a vásárlási hajlandóságot, melynek almutatója kilenchavi mélypontra süllyedt. 

A lakosság költekezési hajlandóságának gyengülése azt eredményezheti, hogy stagnál a gazdaság az utolsó negyedévben, amikor az ipart amúgy is súlyosan érintik az ellátási zavarok. 

Fotó: MORITZ FRANKENBERG / AFP

Rolf Buerkl, a GfK szakértője az adatokat azzal magyarázta, hogy egyfelől ott van a világjárvány negyedik hulláma a kiugró esetszámokkal, az egészségügyi rendszer túlterhelődésének veszélye, és a szigorú korlátozásoktól való félelem, másrészt a magas infláció is gyengíti a fogyasztók vásárlóerejét.

Mindennek fényében egyre valószínűbbnek látszik, hogy a negyedik negyedévben lassulni fog a német gazdaság növekedésének üteme. Ezt előlegezheti meg, hogy a harmadik negyedévben az előzetes becslésben szereplő 1,8 százaléknál kevésbé, csupán 1,7 százalékkal bővült a gazdaság a végleges adatok szerint a második negyedévhez képest, amikor is még 2 százalékos volt a növekedés. A fogyasztói hangulat visszaesése pedig azért okoz komoly aggodalmat, mert a harmadik negyedévben a háztartások kiadásai jelentették a növekedés egyetlen hajtóerejét, 6,2 százalékos bővüléssel, míg az ipart, ezen belül főként a gépgyártást, jelentősen visszafogták a nyersanyagok és köztes termékek ellátási zavarai, de az állami kiadások is csökkentek a negyedév során. Éves összevetésben a gazdaság 2,5 százalékkal bővült, ami megfelelt az előzetes adatoknak.

Németországban az utóbbi hetekben az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki, ami különösen az eddig jól teljesítő szolgáltató szektort sújtja. 

A jelenlegi országos védekezési előírások szerint csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem. Ugyanakkor a legsúlyosabb helyzetben lévő tartományok, köztük Türingia, Bajorország és Szászország különösen szigorú, nemcsak az oltatlanokat, hanem mindenkit sújtó szabályokat hoztak. Olaf Scholz, Németország kancellárjelöltje szerdán, a koalíciós megállapodás bejelentésekor pedig azt is kijelentette, hogy kötelezővé kell tenni az oltást bizonyos csoportok számára.