Az Egyesült Államok további szankciókat rendelt el az Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban – jelentette be hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter. 

A külügyi tárca amerikai kongresszusnak megküldött jelentése szerint egy Oroszországhoz köthető céget, a Transadriát és a vállalat Marlin nevű hajóját sújtják büntetőintézkedésekkel. 

A Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat eddig nyolc személyt és tizenhét hajót helyezett szankciós listára az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt Németországba szállító vezetékrendszer projektjével összefüggésben. 

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok mellett Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha üzembe helyeznék az új vezetékpárt, mert attól tartanak, hogy Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. 

November 16-án ráadásul ideiglenesen felfüggesztették az Északi Áramlat-2 üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást Németországban arra hivatkozva, hogy az új vezetékpár németországi szakaszát üzemeltető vállalat csak akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel a német jognak. 

Az évi 55 milliárd köbméter, vagyis a már meglévő vezetékpáréval azonos szállítási kapacitású új vezetékpár révén Oroszország elvileg kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti az Európának szánt gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.