BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai gazdák szerint visszaélnek erőfölényükkel a műtrágyagyártók

Az Egyesül Államok Igazságügyi Minisztériumához fordult mintegy hatezer gazdálkodó kérve a műtrágyapiac vizsgálatát, mivel meglátásuk szerint piaci manipuláció áll a megugró árak mögött.

A legnagyobb amerikai gazdákból álló, mintegy hatezer tagot számláló csoport úgy véli, hogy a magas műtrágyaárak a piaci manipulációnak is köszönhetőek, ezért az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatát kérik – számolt be a Reuters hírügynökség.

A Family Farm Action Alliance megítélése szerint piaci visszaélés akkor valószínű, ha a négy legnagyobb cég koncentrációs szintje meghaladja a 40 sázalékot. „Ha ezek a műtrágyagyártó cégek termékeik árát a gazdálkodók fizetőképességéhez kötik, nem pedig a kereslethez és a kínálathoz, az szinte monopolhelyzetű hatalomgyakorlást jelent” – mutatott rá Philip Howard, a Fenntartható Élelmiszerrendszerek Nemzetközi Szakértői Testületének munkatársa.

A tejes cikk az Agroképen olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.