Elmaradt a várttól decemberben az euróövezet gazdasági teljesítményének erősödése, kilenc hónapja a legkisebb növekedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes értéke.

Decemberben az euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek (BMI) közül csak a feldolgozóipari alakult a vártnál kissé jobban, vagyis nem csökkent annyira az előző havihoz képest, mint amire a piacok számítottak. A szolgáltatóipari mutató és a kompozit index értéke viszont a vártnál nagyobb mértékben csökkent az előző havihoz képest. 

Fotó: DANIEL ROLAND / AFP

A feldolgozóipari BMI decemberi előzetes értéke 58,0 pont lett, tízhavi mélypont, vagyis a várt 57,8 pontnál kevésbé csökkent a novemberi 58,4 ponthoz képest. A szolgáltatóipari BMI 53,3 pontra, nyolchavi mélypontra esett vissza a novemberi 55,9 pontról a várt 54,1 pont helyett. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett decemberi kompozit BMI 53,4 pont lett, kilenchavi mélypont, alacsonyabb a novemberi 55,4 pontnál és alacsonyabb a várt 54,0 pontnál is. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi.

„Az euróövezeti gazdaságra egy újabb csapást mért a járvány, az emelkedő fertőzésszám különösen a szolgáltatóiparban vetette vissza a növekedést. A lassulás Németországot érintette a legsúlyosabban, ahol másfél éve első alkalommal megállt a gazdasági teljesítmény növekedése. A lassulás azonban az egész régióra kihat” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Az egyetlen bizakodásra okot jel az, hogy a feldolgozóiparban a begyűjtött adatok alapján már kezdenek oldódni a beszállítói fennakadások. Különösen figyelemre méltó fejlemény, hogy az autóipar termelése augusztus óta az első alkalommal növekedésnek indult. „Az oldódás a beszállítói oldalon enyhítette kissé az inflációs nyomást is, bár az áremelkedés decemberi mértéke még így is a második legnagyobb a feljegyzések történetében” – fogalmazott Chris Williamson.