Az Európai Uniónak minden téren fel kell lépnie Oroszország expanziós politikája ellen, és ehhez az elrettentés, illetve a megelőzés eszközét használja fel jelentette ki Josep Borrell, az kül-, és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az ukrán határ közelében történő orosz katonai csapatösszevonásról szóló vitában a főképviselő hangsúlyozta: 

a helyzet aggodalomra ad okot, így el kell kerülni a feszültség további fokozódását és az esetleges fegyveres konfliktust. 

Megerősítette, hogy az Európai Unió az Oroszországgal szemben, az orosz-ukrán határon kialakult feszültség miatt meghozható 

gazdasági szankciók új csomagjáról tárgyal transzatlanti partnereivel. 

Hozzátette, hogy az EU kész erősíteni Ukrajna védelmi képességét, és határozottan kiáll az ország függetlensége és szuverenitása mellett.

Borrell emlékeztetett: 

az Ukrajnával szembeni esetleges agressziónak politikai következményei lesznek, Oroszországnak magas gazdasági árat kell majd fizetnie érte.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor hangsúlyozta: Kijevnek véghez kell vinnie reformfolyamatait, többek között azért is, hogy Ukrajna könnyebben szembe tudjon nézni az országot érintő kihívásokkal. 

Nagyon fontos, hogy az ukrán demokrácia működőképes legyen

tette hozzá.

Bocskor Andrea, uniós parlamenti képviselő felszólalásában hangsúlyozta: mindent meg kell tenni a feszültség enyhítése érdekében, és elkerülni, hogy a válság elmélyüljön. Hozzátette: Magyarország továbbra is határozottan kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. 

Az ukrán nép évek óta nehéz helyzetben van, fontos lenne számára a stabilitás és a béke. Több ezer ember vesztette életét a konfliktus során a haza védelméért, többek között kárpátaljai magyarok is

hívta fel a figyelmet.

A képviselő kiemelte: Magyarország számtalanszor bizonyította, hogy Ukrajna számíthat a támogatására. Elfogadhatatlan azonban - tette hozzá - hogy a nemzeti kisebbségek, köztük a magyarok közösségeinek jogai szűkültek.

Ezek a jogok emberi jogok, és nem lehetnek a kelet-ukrajnai konfliktus járulékos veszteségei

húzta alá Bocskor Andrea.

A NATO-ról panaszkodhat Putyin a kínai elnöknek holnap

A és az Egyesült Államok használta „nagyon agresszív retorikát” is meg fogja tárgyalni szerdai videomegbeszélésén Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.