A Jamal vezetéken általában orosz földgázt továbbítanak Európába, de az elmúlt hét napban mégis kelet felé áramlott az energiahordozó a rendszerben – írja a Reuters, hozzátéve, hogy nincs megbízható adata arra vonatkozóan, hogy a német rendszerirányító, a Gascade pontosan melyik országokba továbbítja a gázt. 

Fotó: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP

A hírügynökség azonban megjegyzi, Vlagyimir Putyin a múlt héten arról beszélt, hogy Németország spekulál az orosz gázzal, továbbértékesíti Lengyelországnak és Ukrajnának, ahelyett, hogy a saját belső piacán kialakult rekordmagas árakat próbálná lenyomni a kínálat bővítésével. 

Az európai föld alatti gáztárolók töltöttsége karácsonykor 56,48 százalék volt, mintegy 21 milliárd köbméterrel alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, 

miközben a fűtési szezon kezdete óta a betáplált földgázmennyiség csaknem felét már kivették a tárolókból – idézte a Gazprom által szolgáltatott adatokat a TASZSZ orosz hírügynökség, hozzátéve, hogy 

az ukrajnai tárolók töltöttsége rekordalacsony szinten volt karácsonykor, az ország nak csaknem 10 milliárd köbméterrel kisebb a tartaléka a szükségesnél. 

A Nyugat-Európában rendelkezésre álló, egyre szűkösebb kapacitások ellenére Németország napi 3-5 millió köbméternyi földgázt exportált keletre december 21. óta – közölte Gazprom szóvivője a hét végén. A lengyel–német határnál található mallnowi mérési pont adatai szerint óránként csaknem 1,2 millió kilowattórányi gáz folyik Lengyelország irányába.

A hétfői aukción a Gazprom nem kötött le újabb, Európába irányuló szállítási kapacitásokat a Jamal vezetéken, és az idén már nem tervez értékesíteni termékéből a spot piacon sem. Az orosz cég legutoljára több mint két hónapja, október 13-án adott el földgázt az elektronikus kereskedési platformján keresztül Európába. A vállalat szóvivője szerint hosszú távú szerződések keretében hajlandók lennének növelni a szállításokat. Az utóbbi időben a cseppfolyósított földgázt szállító hajók közül is egyre több tart Európa felé, kihasználva a magas árakat.