Ünnepélyes keretek között állították üzembe a héten Horvátország legújabb és egyben legnagyobb szélerőműparkját a tengermelléki Zengg (Senj) térségében. A 39 szélkerékből álló létesítmény megépítését teljes egészében a kínai állami tulajdonban lévő, hadiiparáról ismert Norinco International Cooperation fedezte. 

A mintegy 200 millió euróból elkészült, 156 megawatt teljesítményű telep 60 négyzetkilométernyi területet foglal el, a lokációja pedig ideális, mert a környéken egész évben jelentős a szélmozgás.

Ennek köszönhetően az erőművek évente előreláthatólag 530 millió kilowattóra áramot generálnak majd, ami a növekvő energiaárak miatt valószínűleg néhány év alatt visszahozza az építés költségeit.

Fotó: Krizsán Csaba

A szóban forgó projekt, amely az Egy övezet, egy út, más néven az Új selyemút program keretében valósult meg, a legnagyobb kínai Horvátországban, és ez tovább mélyíti a két ország egyébként is jónak mondható kapcsolatát. 

Horvátország klímavédelmi céljainak eléréséhez még hosszú út vezet, amelynek részeként többek között néhány éven belül be fogják zárni utolsó széntüzelésű erőművüket az isztriai Plominban. A horvátok egyébként relatíve jól állnak a megújuló energiaforrások felhasználásában, az országban előállított elektromos áram 35 százaléka környezetbarát forrásokból, többségük vízerőművekből származik. Ennek ellenére Horvátország a következő években több, a zenggihez hasonló széltelepet tervez építeni, de jelentős előrelépések történtek a geotermikus energia felhasználásában is.