Az elektromos járművekkel foglalkozó vállalatok részvényei zuhanni kezdtek hétfőn, miután Joe Biden elnöknek az ágazat számára jelentős ösztönzőket tartalmazó javaslata kudarcot vallott – írja a CNBC.

A Lordstown Motors, a Faraday Future és a Nikola részvényei hétfőn több mint 7 százalékot estek. A Rivian Automotive részvényei, amelyeket a múlt hónapban vezették be sikeresen a tőzsdére, hétfőn új mélypontra, részvényenként 88,40 dollárra esetek vissza. A Tesla és a General Motors részvényei is vesztettek értékükből.

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

A Build Back Better terv keretében járművenként akár 12 500 dollár elektromos autó támogatás is elérhetővé vált volna, ami a portál szerint jelentősen ösztönözhette volna a hagyományos járművekhez képest jóval drágább elektromos autók iránti fogyasztói keresletet.

A Build Back Better törvényjavaslatot a novemberben megszavazott infrastruktúrafejlesztési csomaggal együtt Biden tervének kulcsfontosságú részeként emlegették a szakértők.

Az elnök ugyanis azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az összes eladott új jármű felének elektromosnak kell lennie, beleértve a plug-in hibrid járműveket is, amelyek elektromos akkumulátorral, illetve hagyományos belső égésű motorral is fel vannak szerelve.

Magyarországon egyébként már több mint 39 ezer villanyautó van forgalomban, a világpiacon pedig fordult a trend: a tavalyi volt az első olyan év, amikor több új elektromos és hibrid járművet helyeztek üzembe Európában (1,4 millió), mint Kínában (1,2).

Biden 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési csomagja, amely egyebek között utak, hidak és repülőterek építését és felújítását finanszírozza, 7,5 milliárd dollárt különített el az elektromos járművekhez szükséges töltőhálózat kiépítésére. A Wall Street viszont nagyobb jelentőséget tulajdonított a Build Back Better ösztönzőknek, amelyek elfogadása most már igencsak valószínűtlen, hiszen Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata szenátor vasárnap kijelentette, hogy nem fogja megszavazni a javaslatot az 50-50 százalékos összetételű szenátusban.

A Build Back Better keretében javasolt ösztönzőrendszer magában foglalja a jelenlegi 7500 dolláros adójóváírást a plug-in elektromos járművek vásárlásakor, valamint további 500 dollárt, ha a jármű akkumulátora az Egyesült Államokban készült. A javaslat tartalmaz egy ellentmondásos megítélésű 4500 dolláros adójóváírást is, ha a járművet belföldön, szakszervezeti munkásokkal szereltetik össze. Ezt a detroiti autógyártók azért kritizálták, mert munkavállalóik nem tagjai egyik szervezetnek sem.