A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján szereplő adatok szerint a GDP-növekedés 1,1 százalék volt a szeptember végével záródott három hónapban, kisebb a három hónappal korábbi 1,7 százalék bővülésnél. 

A növekedés lassulását az okozta, hogy számos OECD országban a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt ismét korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni, ami fékezte a gazdaság bővülését.

A húsz legfejlettebb ország (G20) hazai összterméke (GDP) 1,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi szerényebb, 0,4 százalékos bővülés után, de az egyes országok gazdasági teljesítménye között hatalmas különbségek voltak.

OECD főtitkár: Magyarország gazdasági fejlődése sikertörténet

Mathias Cormann sikertörténetnek nevezte Magyarország gazdasági fejlődését a szervezethez való csatlakozás óta. Rámutatott, hogy a magyar az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság az OECD-tagok közül. Kiemelte a különösen alacsony magyar munkanélküliségi rátát és a magas foglalkoztatottságot.

India gazdasági teljesítménye a második negyedévi 11,6 százalék csökkenés után a harmadik negyedévben már 12,7 százalékkal nőtt elsősorban a tőkebefektetések és a lakossági kiadások emelkedésére. Jelentősebben nőtt ugyancsak negyedéves összevetésben Szaúd-Arábia GDP-je, 1,1 százalékról 5,8 százalékra és Törökországé 1,5 százalékról 2,7 százalékra. Kanada gazdasága 1,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi  0,8 százalékos csökkenést követően, és jelentősen nőtt Franciaország és Olaszország gazdasága, 3, illetve 2,6 százalékkal.

Eközben egyes országokban lassult a GDP növekedése a harmadik negyedévben, sőt, volt ahol csökkent negyedéves összehasonlításban. Így például Kína gazdasági teljesítménynövekedése 1,2 százalékról 0,2 százalékra, Dél-Koreáé 0,8 százalékról 0,3 százalékra mérséklődött, míg Ausztrália GDP-je 1,9 százalékkal, Dél-Afrikáé 1,5 százalékkal, Japáné 0,9 százalékkal, Indonéziáé 0,6 százalékkal, Mexikóé pedig 0,4 százalékkal csökkent.

Fotó: Shutterstock

Átmeneti lehet az infláció, türelemre int az OECD

Az OECD előrejelzése szerint az egyébként kedvező világgazdasági kilátásokat leginkább az veszélyezteti, hogy az inflációs kiugrás hosszabb ideig elhúzódik és a vártnál magasabbra emelkedik. A központi bankok részéről egyelőre a legjobb, amit tehetnek, hogy megvárják a kínálati feszültségek enyhülését, és jelzik, hogy szükség esetén lépni fognak – jelezték.

Brazíliát recesszió sújtja, a második negyedévi 0,4 százalék után a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a GDP. 

Az Egyesült Államok GDP-növekedése 1,6 százalékról 0,5 százalékra, Nagy-Britanniáé 5,5 százalékról 1,3 százalékra, Németországé pedig 2 százalékról 1,7 százalékra mérséklődött. 

A G20-ak GDP-növekedése az idei harmadik negyedévben 2,3 százalékkal múlta felül a koronavírus-járvány által még nem érintett, utolsó bázisnak tekinthető 2019 negyedik negyedévit. Az OECD gazdasági teljesítménye 4,9 százalékkal csökkent tavaly a 2019. évi 1,7 százalék növekedés után.