Novemberben 7,8 százalékra lassult a román éves az előző hónapban jegyzett 7,94 százalékról - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Novemberben a nem élelmiszerek 10,49 százalékkal drágultak, az élelmiszerek 6,10 százalékkal kerültek többe, míg a szolgáltatások fogyasztói ára 4,09 százalékkal emelkedett a tavaly novemberihez képest.

Tavaly decemberhez képest a fogyasztói árindex 7,43 százalék volt. Októberhez képest az infláció stagnált.

Fotó: Shutterstock

Éves összevetésben az élelmiszerek közül legnagyobb mértékben az étolaj drágult 28,17 százalékkal, a burgonya 22,5 százalékkal került többe, a pékáruk is mintegy 10 százalékkal drágultak. A nem élelmiszerek közül a gáz 49 százalékkal, az üzemanyag 25,55 százalékkal, a villamosenergia 8 százalékkal és a távhő 10 százalékkal került többe.

A statisztikai intézet közölte, hogy a gáz és a villamosenergia esetében figyelembe vették a kormány által biztosított energiaár-kompenzációt, e nélkül a drágulás nagyobb mértékű lenne a fogyasztók számára.

A román jegybank november elején 1,9 százalékponttal, 7,5 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését, a jövő évi prognózist is 2,5 százalékponttal, 5,9 százalékra növelte. Szintén november elején 25 bázisponttal, 1,75 százalékra emelte az alapkamatot, miután októberben is ugyanolyan mértékben 1,50 százalékra növelte.