Nem csupán a lakosság, hanem a szolgáltatók is megsínylik az energiahordozók meredek drágulását, valamint a piacon uralkodó bizonytalanságot Romániában. A napokban a magyar-román határ mentén húzódó megyékben 27 ezer lakossági és ipari fogyasztót kiszolgáló Gaz Vest vállalat bejelentette, három hónapig felfüggeszti tevékenységét. A hasonló sorsra jutott többi társasághoz hasonlóan ez a cég is elsősorban az óriási mértékű energiaár-emelkedésre hivatkozott:

miközben október elején még 130 lejbe (1 lej 74,98 forint) került a földgáz megawattóránkénti ára, jelenleg már 900 lejre rúg.

A döntés másik oka, hogy a bukaresti kormány öt hónapra, 2022 áprilisáig befagyasztotta az energiaárakat, és a cég szerint nincs garancia arra, hogy az állam idejében átutalja a szolgáltatóknak a befagyasztott, illetve a valós különbözetét. Ennek következtében a bankok felfüggesztették a korábban igényelt finanszírozások odaítélését. Ugyanezt az aradi céget egyébként nemrég 3,7 millió lejes bírsággal sújtotta, egyben a számlák újraszámolására kötelezte a romániai fogyasztóvédelmi hatóság túlszámlázás miatt, sőt a cég sem a hatóságilag megszabott árplafont, sem az árkompenzációt nem alkalmazta a novemberi számlák esetében.

Fotó: Shutterstock

A Gaz Vest az elmúlt hetekben a tizedik helyi társaság, amely a piaci mozgások miatt végleg felhagy a földgázszolgáltatással az országban, az ő ügyfeleik ugyanakkor nem maradtak energiahordozó nélkül, mivel az energiaár-szabályozó hatóság ún. végső szolgáltatót jelöl ki számukra a legjobb árat kínáló mamuttársaságok – E.On, Engie, Enel – közül. Ezek novembertől áprilisig legtöbb 375 lejes megawattóránkénti áron szolgáltatják a földgázt a lakosságnak (de csak azoknak, akik 5 hónap alatt maximum 11 ezer kilowattórát fogyasztanak), sok esetben ugyanakkor a tarifáik már januártól meghaladják ennek az árnak a dupláját. Románia legnagyobb műtrágyagyártója, a marosvásárhelyi Azomures vegyipari üzem december 15-től ideiglenesen leállította termelését a magas energiaárak miatt.

Miközben jelentős energiatartalékkal rendelkezik, Románia most behozatalra szorul. A bukaresti statisztikai intézet a hét elején közölte: az ország 2,283 millió tonna kőolaj-egyenértékű (tonne of oil equivalent – toe) földgázt importált 2021 első tíz hónapjában, ami 68,4 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakában behozott mennyiségnél.

Az országos előrejelzési bizottság 2022-re 7,475 millió tonna termelést (plusz 1 százalék) és 2,795 millió tonna behozatalt (plusz 20,5 százalék) prognosztizál.

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter nemrég előrevetítette, hogy szinte teljes mértékű energetikai függetlenséget, egyúttal olcsóbb gázt biztosíthat Romániának a Fekete-tenger alatt levő, Neptun Deep elnevezésű gázmező kitermelése. A tárcavezető szerint a novemberben hivatalba lépett bukaresti kormány mielőbb a parlament elé terjeszti a befektetők számára kedvezőbb feltételeket biztosító offshore-törvényt, egyúttal reményét fejezte ki, hogy 2026-ban az osztrák OMV és a Romgaz román állami vállalat elkezdheti a földgáz kitermelését. Popescu szerint csak a Neptun Deep gázmezőből évente 10 milliárd köbméter földgáz hozható felszínre, miközben Románia éves gázfogyasztása mintegy 12 milliárd köbméter.