Megerősítette Oroszország hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek „BBB” szintű, befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings. Az osztályzat kilátása változatlanul stabil. 

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: nem számol azzal, hogy az orosz-ukrán feszültség háborúvá fajul, bár megítélése szerint továbbra is magas az Oroszország elleni újabb nemzetközi szankciók kockázata.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Fitch Ratings elemzése szerint Oroszország „BBB” szintű – Magyarországéval megegyező – államadós-besorolását a rendkívül erőteljes külső orosz pénzügyi mérleghelyzet támasztja alá, és az a tény, hogy Oroszország államadóssága legalacsonyabb a „BBB” szuverén besorolású kategórián belül. Mindehhez megfelelő makrogazdasági szakpolitikai keretrendszer, hiteles monetáris politika, rugalmas árfolyamrendszer és prudens anticiklikus költségvetési politika társul. 

E kedvező tényezőkkel szemben áll ugyanakkor a geopolitikai kockázat, az orosz gazdaság alacsony növekedési potenciálja és erős nyersanyagpiaci függése – áll a Fitch elemzésében. 

A Fitch Ratings prognózisa 2021-re 4,4 százalékos orosz GDP-növekedést valószínűsít. Ennek fő hajóereje a cég szerint a hazai fogyasztás élénkülése lesz. A hitelminősítő várakozása szerint az orosz hazai össztermék növekedési üteme 2022-ben 2,6 százalékra lassul, elsősorban a bázishatások és a valószínűsíthető mérsékelt szakpolitikai szigorítás miatt. 

A Fitch elemzése szerint az ukrán határ közelében tapasztalt növekvő orosz katonai jelenlét jelzi a geopolitikai és a szankciós kockázatokat. 

A cég szerint továbbra sem egyértelmű ugyanakkor, hogy milyen stratégiai számítások állhatnának az Ukrajna elleni esetleges orosz katonai invázió mögött, így a Fitch Ratings alapeseti előrejelzési forgatókönyve változatlanul az, hogy a jelenlegi helyzet nem eszkalálódik nyílt háborúvá Oroszország és Ukrajna között. 

A Moszkva ellen áprilisban érvényesített amerikai szankciók – amelyek megtiltották az amerikai intézményi befektetőknek rubelben denominált orosz államadósság vásárlását az elsődleges forgalmazói piacon – korlátozott hatást gyakoroltak, részben azért, mert ezen a piacon egyébként is csekély a külföldi jelenlét. 

A Fitch Ratings magasnak tartja a további szankciók kockázatát, a cég szerint azonban nem tartozik a legvalószínűbb forgatókönyvek közé egy olyan széleskörű szankciócsomag, amely az orosz energiaipari szektorra is kiterjedne, vagy megakadályozná az orosz bankokat dollártranzakciók lebonyolításában. 

A hitelminősítő nem számol olyan szankciókkal sem, amelyek lehetetlenné tennék a fennálló orosz szuverén kötelezettségek adósságszolgálatának teljesítését.