A korábbi gondok után újfent Damoklesz kardjaként lebeg a törlesztési csőd veszélye az eladósodott China Evergrande ingatlanfejlesztő felett. Ezzel egyidejűleg a kínai likviditási gondjai miatt már egy másik helyi fejlesztő is többször elmulasztotta adósságai kifizetését.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének számító China Evergrande hétfőn újabb, korábban elmulasztott kamatfizetés utáni 30 napos türelmi időszak végéhez ér.

Ha a nap végéig sem tudja folyósítani immár 82,5 millió dollárra rúgó tartozását a kötvényesei számára, a cégcsoport törlesztési csődbe jut.

A China Evergrande az elmúlt két hónapban összesen három alkalommal kerülte el a törlesztési csődöt az utolsó pillanatban történő kifizetéssel. Ezúttal azonban kérdéses, hogy a vállalat képes lesz-e ismét időben orvosolni a helyzetet. Pénteki közleményükben ugyanis közölték, hogy nem tudják biztosítani az anyagi forrásokat a kamatkifizetésekhez. Sajtóhírek szerint ezt követően a kínai hatóságok behívatták a China Evergrande elnökét.

Fotó: Jade Gao / AFP

A korábban Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító China Evergrande több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot halmozott fel. Pénteki közlés szerint a sencseni székhelyű vállalat számára a helyi hatóságok is segítséget adnak majd a kockázatkezelés, valamint a belső ellenőrzés és a tevékenység fenntartása terén. Ugyanakkor tőkepiaci források szerint a kínai állam lassan és a színfalak mögött dolgozva bontja le az óriásfejlesztőt, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzügyi kihívása, s évekbe telhet, mire szétszedik a céget.

A Bloomberg amerikai hírügynökség jelentése szerint

a többszörösen törlesztési csődbe jutott Sunshine 100 China nevű ingatlanfejlesztő vasárnap ismét elmulasztotta az egyik kötvénye után járó tőke- és kamattartozásai – összesen 179 millió dollár – folyósítását.

A kínai jegybank hétfőn közölte: december 15-től 50 bázisponttal csökkenti a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát (reserve requirement ratio, RRR). Az új, kötelező tartalékráta súlyozott átlaga ezzel 8,4 százalékra csökken. Az idén másodszorra alkalmazott intézkedéssel mintegy 1,2 ezer milliárd jüan likviditást áramoltatnak a pénzpiacra.