Ismét az utolsó pillanatban fizetett az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő, s ezzel megint elkerülte a csődöt a 148,1 millió dolláros kötvénykupon szerdai kifizetésével. Korábban is előfordult, hogy csak az utolsó pillanatban, közvetlenül a 30 napos türelmi idő lejárta előtt fizetett a társaság a kötvényeseknek. 

A cégnek több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettsége van, s eszközei értékesítésével próbál pénzhez jutni . Mivel az ingatlanszektor a kínai egynegyedét termeli, csak idő kérdése volt, hogy mikor lép a pekingi vezetés. Nos, a Wall Street Journal információi szerint már meg is kezdődtek a tárgyalások a gigavállalat feldarabolásáról.

Az amerikai tőzsdei lap ügyben jártas forrásai szerint kínai állam lassan és a színfalak mögött dolgozva bontja le az óriásfejlesztőt, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzügyi kihívása, s évekbe telhet, mire szétszedik a céget. Az eddigi munkák nagy része az Evergrande több száz elakadt projektjére összpontosított. 

Fotó: Peter Parks / AFP

Közel 200 érintett városban munkacsoportokat hoztak létre, hogy megvizsgálják az Evergrande helyi pénzügyeit, s tárgyaljanak a fejlesztőkkel a befejezetlen projektek lezárásáról, illetve rendvédelmi csoportokat is felállítottak az elégedetlenség kezelésére. Mivel az Evergrande milliós nagyságrendben értékesített még el nem készült lakásokat, arra kötelezték a céget, hogy ezek ellenértékét a kormány által felügyelt letéti számlákra helyezze át, s onnan majd az önkormányzatok fizetik ki a beszállítókat, hogy az építkezések folytatódjanak.