A száz legnagyobb fegyvergyártó cég fegyvereladásai 2020-ban 17 százalékkal voltak magasabbak, mint 2015-ben, amely az utolsó olyan év volt, amikor a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentése a kínai cégekre vonatkozó adatokat is tartalmazott. Ezzel a tavaly volt a hatodik egymást követő év, amikor a TOP100 fegyvereladásai nőttek.

Annak ellenére nőtt az eladott fegyverek értéke, hogy a világgazdaság 3,1 százalékkal zsugorodott a világjárvány első évében. "Az ipari óriásokat nagyrészt a katonai áruk és szolgáltatások iránti folyamatos kormányzati kereslet védte" - mondta Alexandra Marksteiner, a SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási program kutatója. Hozzátette: a világ nagy részén azért nőttek a katonai kiadások mert a kormányok a koronavírus válság enyhítése céljából felgyorsították a fegyveriparnak történő kifizetéseket.

Ugyanakkor a katonai piacon való működés nem garantálta a teljes immunitást a járvány hatásaival szemben. A francia Thales fegyvergyártó például a fegyvereladások 5,8 százalékos visszaesését a bezárás okozta fennakadásoknak tulajdonította 2020 tavaszán. Egyes vállalatok pedig az ellátási láncok megszakadásokról és késedelmes szállításokról is beszámoltak.

Az Egyesült Államok ismét uralta a legnagyobb vállalatok TOP100 rangsorát. A listán szereplő  41 amerikai vállalat fegyvereladása elérte a 285 milliárd dollár, ami 1,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 

Öt amerikai óriáscég továbbra is monopolizálja a toplistát: a Lockheed-Martin (F-35-ös vadászrepülőgépek, rakéták) 58,2 milliárd dolláros fegyvereladásaival megszilárdította első helyét, megelőzve a Raytheon Technologies-t, ezt követte a Boeing, a Northrop Grumman és a General Dynamics. 

Az Egyesült Államok fegyveripara egyesülési és felvásárlási hullámon megy keresztül. Termékportfóliójuk bővítése és ezáltal versenyelőny megszerzése érdekében számos nagy amerikai fegyvergyártó cég dönt az ígéretes vállalkozások egyesülése vagy felvásárlása mellett. „Ez a tendencia különösen szembetűnő az űrszektorban” – mondta Marksteiner. "A Northrop Grumman és a KBR azon társaságok közé tartozik, amelyek az elmúlt években nagy értékű, űrtechnológiára szakosodott cégeket vásároltak fel."

A Top 100-ban szereplő öt kínai vállalat együttes fegyvereladásai 2020-ban a becslések szerint 66,8 milliárd dollárt tettek ki, 1,5 százalékkal többet, mint 2019-ben. 2020-ban a kínai cégek adták a 100 legjobb fegyvereladások 13 százalékát, amivel az amerikaiak mögött vannak és megelőzik a harmadik legnagyobb részesedést magáénak tudó Egyesült Királyság vállalatait.

Az Egyesült Királyságból származó BAE Systems az első európai vállalat a listán(6. a csúcson), ezt követi az Airbus (11. hely). Három kínai vállalat a 7., 8. és 9. helyen áll (Norinco, Avic és CETC). A tizedik helyet pedig az amerikai L3Harris foglalja el.

Fotó: Rheinmetall.com

„A Top 100-ban szereplő hat francia vállalat összesített fegyvereladásai 7,7 százalékkal csökkentek” – mondta Dr. Lucie Béraud-Sudreau, a SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási program igazgatója. „Ez a jelentős visszaesés nagyrészt a Dassault által szállított Rafale harci repülőgépek számának évről-évre történő meredek csökkenéséből fakadt. A Safran fegyvereladásai azonban nőttek a célzó- és navigációs rendszerek megnövekedett eladásainak köszönhetően.

A TOP100-ban szereplő négy német forgalma elérte a 8,9 milliárd dollárt 2020-ban, ami 1,3 százalékkal haladja meg a 109-es adatot. A Rheinmetall, a legnagyobb német fegyvergyártó 5,2 százalékos növekedést regisztrált. Ezzel szemben a ThyssenKrupp hajóépítő 3,7 százalékos visszaesésről számolt be.