A válság sújtotta Srí Lanka arra kérte Kínát, strukturálja át adósságtörlesztéseit, segítve a dél-ázsiai ország romló pénzügyi helyzetének kezelését – számolt be a BBC. Szeptemberben Srí Lanka gazdasági vészhelyzetet hirdetett, miután a Srí Lanka-i rúpia értékének meredek esése az élelmiszerárak megugrását okozta. Az elmúlt évtizedben Kína mintegy 5 milliárd dollárt, azaz több mint 1500 milliárd forintot adott kölcsön Srí Lankának utak, repülőtér és kikötők fejlesztésére. A kritikusok szerint azonban Srí Lanka a pénzt szükségtelen, alacsony hozamú programokra fordította.

A kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel történt vasárnapi találkozóján fogalmazta meg kérését Gotabaya Rajapaksa, Srí Lanka elnöke:

Nagy megkönnyebbülés lenne az ország számára, ha a Covid–19-járvány miatt kialakult gazdasági válság megoldására az adósságtörlesztés átstrukturálására lehetne figyelmet fordítani.

Srí Lanka elnöke ezenfelül még arra is kérte Kínát, hogy kedvezményes feltételeket biztosítson a Srí Lankára irányuló exportjára, amely tavaly mintegy 3,5 milliárd dollárt, vagyis közel 1100 milliárd forintot tett ki. Rajapaksa azt is felajánlotta, hogy a kínai turisták visszatérhetnek Srí Lankára, ha betartják a szigorú koronavírus-szabályokat.

Srí Lanka legfőbb ellenzéki parlamenti képviselői tüntetést tartanak a kormány elnyomása ellen Colombo Függetlenség terén 2021. július 9-én     Fotó: ISHARA S. KODIKARA

A világjárvány előtt Kína volt Srí Lanka fő turistaforrása, és több árut importál Kínából, mint bármely más országból. Az elmaradt turisztikai bevételek pedig tovább súlyosbították Srí Lanka adósságait. Egyes elemzők szerint a devizaválság a fizetésképtelenség szélére sodorta a szigetországot.

Srí Lankának idén mintegy 4,5 milliárd dollárnyi (1400 milliárd forint) adósságot kell visszafizetnie, kezdve egy 500 millió dolláros (1,58 milliárd forint) nemzetközi államkötvénnyel. A január 18-án lejáró kötvénytörlesztésre már elkülönítették a forrásokat.

Decemberben is nőtt a kínai devizatartalék

A szakértők kisebb mértékű emelkedéssel számoltak.

Kína Srí Lanka negyedik legnagyobb hitelezője a nemzetközi pénzügyi piacok, az Ázsiai Fejlesztési Bank és Japán után. Emellett Srí Lanka kulcsfontosságú része Kína „Belt and Road” kezdeményezésének, amely egy hosszú távú terv a Kínát a világ többi részével összekötő infrastruktúra finanszírozására és kiépítésére. Néhány ország azonban, köztük az Egyesült Államok, a projektet a kisebb és szegényebb országok „adósságcsapdájának” nevezte. Peking ezt mindig is visszautasította, és azzal vádolja a Nyugat egyes képviselőit, hogy ezt Kína megítélésének rontása érdekében terjesztik.