Kína decemberben és 2021 egész évet tekintve is rekord külkereskedelmi többletet ért el, mivel az a járvány alatt felülmúlta a várakozásokat, míg az a vártnál kevésbé növekedett. A teljes 2021-es külkereskedelmi többlet 676,43 milliárd dollár lett, valószínűleg a legmagasabb, amit valaha is bármely ország a történelem során elért, mindenesetre a legmagasabb érték az 1950-ben kezdődött feljegyzések óta. A 2020-as külkereskedelmi többlet 535,03 milliárd dollár volt. Az export tavaly 29,9 százalékkal nőtt 3,3 ezer milliárd dollárra, míg az éves import 30,1 százalékkal nőtt 2,7 ezer milliárd dollárra – közölte a kínai vámhivatal.

Fotó: AFP

Kína december hónapban is rekordméretű kereskedelmi többletet ért el, miután az export erőteljes maradt, míg az import növekedése meredeken lassult. A decemberi többlet 94,46 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 75,8 milliárd dollárról, lényegesen meghaladva a 74,5 milliárd dolláros piaci várakozást. Az import a hónapban a piaci várakozásoknál jóval kevésbé nőtt: éves bázison 19,5 százalékkal, a várt 26,3 százalék helyett, ami június óta a legalacsonyabb, és különösen jelentős lassulás a novemberi 31,7 százalékos növekedés után.

Kínának jelentős a kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben, amely a világ két legnagyobb gazdasága közötti viták egyik fő forrása. A Kína Amerikával szembeni többlete decemberben 39,23 milliárd dollárt tett ki, ami az előző havi 36,95 milliárd dollárról nőtt, de elmaradt a szeptemberi 42 milliárd dolláros idei csúcsértéktől. A kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön arra utalt, hogy az Egyesült Államoknak kell lépéseket tennie, és megteremtenie a feltételeket a kereskedelmi együttműködés bővítéséhez, miután az amerikai áruk kínai vásárlása az elmúlt két évben jóval elmaradt a Trump-korszak kereskedelmi megállapodásában foglalt céloktól.

Bár Kína exportja 2021 nagy részében felülmúlta a várakozásokat, de a szállítások lassulnak, mivel az amerikai kereslet növekedése enyhül, és a magas költségek is nyomást gyakorolnak az exportőrökre. Kérdéses ugyanakkor, hogy az omikron-variáns ugrásszerű terjedése miként befolyásolja ezt a tendenciát. Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint a kikötőkben a következő hónapokban ismét növekedhetnek a zavarok, a fertőzéses esetek számának megugrása miatt, ami csökkenti majd a kínai export növekedését. Noha az 1,4 milliárd lélekszámú ország pénteken mindössze 143 megbetegedést jelentett, ennek egy jelentős részét azonban a kulcsfontosságú északi kikötővárosban, Tiencsinben regisztrálták, amely most az erősen fertőző omikron vírusváltozat ellen lezárásokkal küzd. Zhang Zhiwei, a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza ezzel szemben úgy érvel, hogy a kínai export csak tovább profitál majd az omikron-variáns által más országok ellátási láncaiban okozott zavarokból. Az elemző tehát arra számít, hogy Kína exportja erős marad az első negyedévben a számos fejlődő országban súlyosbodó járvány miatt. Sőt, jelenleg az erős export lehet az egyetlen hajtóerő, amely segíti a kínai gazdaságot, ugyanis súlyos jelek – köztük az ingatlanpiaci visszaesés és az importnövekedés lassulása – utalnak arra, hogy a lendület lankad – tette hozzá Zhang.

A vámadatok azt mutatták, hogy a kínai acélgyártás kulcsfontosságú alapanyagának, a vasércnek a behozatala visszaesett az előző hónaphoz képest az acéltermelés visszafogása és az ingatlanépítés lassulása miatt.

Piaci becslések szerint Kína gazdasági növekedése 2022-ben várhatóan 5,2 százalékra lassul, majd 2023-ban stabilizálódik, mivel a központi bank folyamatosan növeli a monetáris ösztönzőket, hogy elhárítsa az élesebb visszaesést.

Kína hétfőn teszi közzé a negyedik negyedéves adatait.

Sorra gyűri le az omikron a kínai kikötőket

Terjed a koronavírus-járvány a legjelentősebb kínai kikötővárosokban, ami továbbgyűrűzik majd, és tovább súlyosbítja a globális ellátási lánc zavarait.