Az olajkutak alapvetően nem a metropoliszokban vannak a legjobb helyen, ennek ellenére Los Angelesben több olaj és földgáz kút található. Az amerikai nagyváros vezetése szerdán úgy döntött, hogy megtiltja az új olajkutak létesítését és öt éven belül a meglévőket is bezárná – írja a CNBC.

A térség a legnagyobb városi olaj és gázlelőhelyek közé tartozik az Egyesült Államokban, Los Angeles megyében több mint 5 ezer aktív kút található és több mint ezer aktív vagy már nem működő a városhatáron belül. Több mint félmillióan élnek negyed mérföldnél ( 500 méternél kevesebb) közelebb a városban a szennyező olajkutaktól.

Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

Nem meglepő módon ezek az emberek a szegényebb közösségek tagjai, akik között a feketék vagy latinók felülreprezentáltak. Az olaj és gázlelőhelyek közelében élők körében gyakoribb a koraszülés, az asztma, a légúti betegségek és a rák előfordulása is. Éppen ezért a városi olajbányászat beszüntetése aktivisták szerint nem csak egészségügyi de igazságossági kérdés is.

Az olaj- és gázipar szerint azonban ez a lépés az üzemanyagok árának emelkedéséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezet és a külső függőséget is növeli. Az ellenvetések ellenére Culver City tavaly hasonló döntést hozott, ahogy a megyei hatóságok is betiltották az új kutak létesítését.