Emelkedett hétfőn az olaj ára: a Brent nyersolaj 19 centtel, azaz 0,2 százalékkal, 81,94 dollárra drágult hordónként délelőtt, az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj pedig 20 centtel, azaz 0,3 százalékkal, így hordónként 79,10 dolláron állt – írja a Reuters.

Az olajárak 5 százalékkal emelkedtek a múlt héten, miután a kazahsztáni tüntetések megnehezítették az áruszállítást és megakasztották a termelést az ország legnagyobb olajmezőjén, a Tengiz-mezőn. 

Emellett a líbiai csővezetékek karbantartása is visszavetette a termelést, a tavalyi évi 1,3 millió hordós napi csúcsról napi 729 ezer hordóra csökkentve.

Sorban álló autósok egy benzinkútnál Almatiban 2022. január 8-án, miután az üzemanyagár-emelés miatti tüntetések hatására zavargások törtek ki     Fotó: ALEXANDR BOGDANOV / AFP

Kazahsztán legnagyobb olajipari vállalata, a Tengizchevroil (TCO) fokozatosan megkezdte a termelés helyreállítását a Tengiz-mezőn, miután az elmúlt napi tüntetések akadályozták az ottani kitermelést – közölte vasárnap a Chevron amerikai olajvállalat.

Az uránpiacot is felforgatják a kazah zavargások

A közép-ázsiai országban hozzák felszínre a világ urántermelésének több mint 40 százalékát.

Az OPEC decemberi kitermelése hordónként napi 70 ezerrel nőtt az előző hónaphoz képest, szemben az OPEC+ ellátási megállapodása által megengedett napi 253 ezer hordónkénti növekedéssel. 2020-ban visszaesett a kitermelés, amikor a koronavírus miatti korlátozásokból eredően összeomlott a kereslet.