Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta a péntek este Londonban bejelentett lépést, hogy az elmúlt hetekben növekedett, és várhatóan 

magas szinten marad a politikai kockázat Kazahsztánban, és ez növeli a bizonytalanságot az olyan esetleges kormányzati akciókkal kapcsolatban is, amelyek negatív hatást gyakorolhatnak a nem kormányzati adósságkibocsátókra.

A Moody's közölte: az eddigi A2-ről A3-ra rontotta a Kazahsztánra megállapított osztályzati országplafont a helyi valutában denominált adósságkötelezettségek esetében, és A3-ról Baa1-re vette vissza a devizakötelezettségek felső besorolási korlátját. 

Fotó: Shutterstock

A kazahsztáni besorolási országplafonok pénteki csökkentéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli: a Baa2 szintű kazah szuverén besorolás és a helyi valutában kibocsátott kereskedelmi adósságok új besorolási országplafonja közötti kétfokozatnyi különbség azt tükrözi, hogy a legutóbbi időszak zavargásai és az ezekre adott kormányzati válaszlépések nyomán romlott a politikai környezet kiszámíthatósága.

Szerepet játszik emellett a kazahsztáni kormány viszonylag széleskörű jelenléte a hazai gazdaságban, 

valamint az, hogy a kormány és a nem kormányzati adósságkibocsátók egyaránt ki vannak téve egyetlen bevételi forrásnak, mégpedig a nyersolaj-jövedelmeknek.

Ezzel szemben áll ugyanakkor az ország stabil külső fizetési pozíciója, tekintettel Kazahsztán nettó hitelezői státuszára, valamint a viszonylag kiszámítható és átlátható szakpolitikai keretrendszer áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A helyi értéktőzsde működésének felfüggesztése, valamint a banki szolgáltatásokra, a devizaműveletekre és kifizetésekre elrendelt legutóbbi korlátozások fennakadásokat okoztak ugyan, de ezek csak átmeneti jellegűek voltak, és a Moody's nem számol azzal, hogy a kazah kormány ismét ilyen intézkedésekhez folyamodik, hacsak nem állnak elő kivételes körülmények. Az ilyen lépések ez utóbbi esetben is csak korlátozott időtartamra szólnának.