Az Egyesült Államok segítsége szükséges ahhoz, hogy a katari földgáz egy részét Európába szállítsák, ha az orosz-ukrán konfliktus miatt esetleges fennakadások lépnének fel az Európába irányuló orosz gázszállításban – fejtette ki a tárgyalásokat jól ismerő, neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő a Reuters brit hírügynökségnek. Az amerikai segítségre azért van szükség, mert Katarnak nincs túl sok tartaléka, ezért az ország hosszú távú szerződéses partnereit kellene meggyőzni arról, hogy rövid távú megoldásként Doha a nekik szánt földgázt Európába küldhesse.

A kérdést részletesen Tamim bin Hamád Al Táni katari emír és Joe Biden amerikai elnök az arab sejk jövő heti washingtoni látogatásakor tárgyalják majd meg a forrás szerint.

A Biden-kormány Katart és más jelentős termelőket is megkeresett az elmúlt hetekben, hogy egy esetleges Ukrajna elleni orosz támadás kapcsán tudnának-e segíteni, ha az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel sújtaná Moszkvát.

Fotó: Marco Sabadin / AFP

A forrás szerint Doha nagyobb globális energiaellátási fennakadások esetén is segíthet, hasonlóan a 2011-es fukusimai katasztrófát követő helyzethez.

Katar a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) kitermelője, ezért biztosíthatná Európának a szükséges kieső földgázmennyiséget. Ugyanakkor nincs túl sok tartaléka, mivel a legtöbb földgázt hosszú távú szerződésekkel már lekötötték.

Az ország ugyanakkor hosszú távon számol az LNG-exportja növekedésével, de hasonlóan az oroszokhoz, a katariak is hosszú távú szerződéseket szeretnének az Európai Unióval.

Oroszország szerdán arra figyelmeztetett, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök személyét sújtó esetleges szankciók neki nem ártanának, de "politikailag rendkívül károsak" lennének. Joe Biden kedden – újságírói kérdésre válaszolva – azt mondta, hogy mérlegelné ezt a lépést is, amennyiben Oroszország megtámadná Ukrajnát.