A várakozásoknál nagyobbat nőtt az Egyesült Államok gazdasága a negyedik negyedévben, ezzel pedig az ország 2021-ben az elmúlt közel négy évtized legjobb teljesítményét érte el.

A bruttó hazai termék éves szinten 6,9 százalékkal nőtt az elmúlt negyedévben, a harmadik negyedévi 2,3 százalékos növekedést követően – közölte a kereskedelmi minisztérium csütörtökön kiadott előzetes GDP-becslésében. A piac 5,5 százalékos GDP-növekedést várt.

Fotó: Shutterstock

A gazdaság 2021-ben 5,7 százalékkal nőtt, ami 1984 óta a leggyorsabb növekedés, miután 2020-ban 3,4 százalékkal zsugorodott, ami 74 éve a legnagyobb visszaesés volt.

A tavalyi növekedést a masszív fiskális ösztönzők, valamint a nagyon alacsony kamatlábak táplálták. Azonban úgy tűnik, hogy a lendület decemberre alábbhagyott az omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt.

A tavalyi erőteljes növekedés alapul szolgálhat a Federal Reserve (Fed) márciusi kamatemelésének. Jerome Powell Fed-elnök szerdai kamatdöntést követően elmondta, hogy a gazdaságnak már nincs szüksége tartósan erős monetáris politikai támogatásra, így hamarosan helyénvaló lesz a kamatemelés.