Összesen 104 millió forintnak megfelelő bírságot róttak a romániai hatóságok a földgáz- és villamosenergia-társaságokra, mert nem alkalmazták az energiaár-kompenzálásról szóló kormányrendeletet. Az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) 200 ezer lejes (1 lej = 72 forint) büntetést szabott ki többek között a 3,7 millió ügyféllel rendelkező, többségében állami tulajdonú Electrica áramszolgáltatóra, amely emelt árral kalkulálva küldte ki a novemberi számlákat a fogyasztóinak, akik emiatt új, korrigált díjbekérőt fognak majd kézhez kapni. 

Fotó: Kiss Gábor

Novemberben lépett hatályba a kormány árplafonról és kompenzációs mechanizmusról szóló, március 31-éig érvényes rendelete, ennek alapján a szolgáltatók nem értékesíthetik az áramot kilowattóránként (kWh) 1 lejnél magasabb áron, a földgáz esetében ezer kWh ára nem haladhatja meg a 250 lejt. A kompenzációnál az áramnál az állam kWh-nként 0,29 lejt fizet a szolgáltatónak a fogyasztó helyett, a gáznál is 33 százalékkal csökken egy kWh fogyasztói ára az állami támogatás nyomán.

Akcióba lépett a fogyasztóvédelmi hatóság is, amely az áram- és gázszámlákkal kapcsolatban benyújtott panaszáradat kezelésére külön egységet állított fel, amely az idén ellenőrzött 70 társaság közül 27-et büntetett meg a túlszámlázás miatt. Ráadásul Mihai Culeafát, az egység vezetőjét is megrövidítették, a főfogyasztóvédő maga jelezte, hogy 2000 lejes gázszámlát kapott mindössze 10 lej kompenzációval. Florin Spataru gazdasági miniszter elismerte, a hatályos jogszabályok alapján kiszabható bírságok nem jelentenek nagy érvágást a szolgáltatók számára, ezért javasolni fogja a kormánynak, hogy üzleti forgalmuk 4 százalékával sújtsák őket hasonló kihágás esetén. 

Fotó: DANIEL MIHAILESCU

Közben Virgil Popescu energiaügyi miniszter egyenesen az árak magasan tartását célzó versenykorlátozással vádolta meg a romániai társaságokat, felszólítva a versenyhivatalt, ellenőrizze a kartellgyanút. A bukaresti versenytanács vezetője bejelentette, vizsgálják, történt-e egyeztetés a társaságok között az energiaárak emelése kapcsán, illetve szándékosan alkalmazták-e hibásan a rezsicsökkentésre vonatkozó előírásokat. Bogdan Chiritoiu szerint elemzik extraadó kivetésének lehetőségét is a szolgáltatókra, a befolyt összeget pedig a sérülékeny fogyasztók támogatására fordítanák. Ennél is tovább ment Catalin Predoiu igazságügy-miniszter, felkérve Románia főügyészét, vizsgálja ki az energiaválsággal és drágulással kapcsolatos, bűncselekményre utaló tevékenységeket. A tárcavezető szerint az ügyben felmerül a csalás, hatalommal való visszaélés, tisztességtelen verseny és szervezett bűnözői csoportosulás gyanúja.

A legfrissebb adatok szerint 2020 decembere és 2021 decembere között a földgáz ára 51,6 százalékkal drágult Romániában. A 26 uniós főváros közül Bukarestben a legmagasabb a gáz és a villany átlagára vásárlóerő-paritáson, és arányaiban az ottani háztartások fordítják a legtöbbet jövedelmükből az energiaszámláikra.

Rezsicsökkentés 2.0 

A bukaresti kormánykoalíció hétfő éjjel az árplafon módosításáról döntött. Az áramnál 1 lejről 80 banira csökkentették a kWh-nkénti maximumot, egyúttal eddigi havi 300-ról 500 kWh-ra emelik a jogosultsági küszöböt. A földgáznál az árplafont 37-ről 31 banira csökkentik kWh-nként, az árkompenzációt az eddigi 33-ról 40 százalékra emelik, a jogosultsági plafon pedig 1500 kWh. A kompenzációt kiterjesztették a közintézményekre, a kisvállalkozásokra és az élelmiszerfeldolgozó vállatokra is. Mindezt a február-márciusi időszakra érvényes átszámítva 216 milliárd forintnyi állami kiadást jelent. Emellett a villamosenergia áfáját áprilistól 19-ről 5 százalékra csökkentenék, de ebben vita van a koalíción belül.