A hétfőn kezdődött olasz elnökválasztás nyolcadik fordulójában a római parlament a szükséges 505 szavazatot túllépve 759 vokssal az eddigi államfőt, Sergio Mattarellát választotta meg ismét köztársasági elnöknek.

Sergio Mattarellát a parlamenti frakcióvezetők szombat délután kérték fel az egymás utáni második mandátum elfogadására, miután a pártok nem tudtak más közös jelöltben megegyezni. Egyedül az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali ellenzéki párt nem támogatta Mattarella újraválasztását.

A nyolcvan éves Mattarella február első napjaiban teszi lesz a hivatali esküt a következő hét évre. Elődje, Giorgio Napolitano után a második államfő, aki egymás után két mandátumot vállal el.

Sergio Mattarella újraválasztása azt jelenti, hogy Mario Draghi kormányfő marad. Matteo Salvini, a Liga vezetője találkozót sürgetett Draghitól a kormány munkájának "újragondolására" a 2023-as parlamenti választások előtti utolsó évben.

A megkönnyebbült pártvezetők megköszönték a 80 éves Mattarellának, hogy beleegyezett a maradásába, de a hét szavazási forduló során kudarcot vallott leváltási kísérletek mély nyomokat hagytak, ami potenciálisan veszélyes következményekkel járhat a politikai stabilitásra nézve - írta a Reuters.

Mindazonáltal a pénzügyi piacok valószínűleg pozitívan fognak reagálni a status quo-ra, ami azt jelenti, hogy Mario Draghi miniszterelnök marad.