Nyugati sajtóbeszámolók szerint Oroszország több tízezer katonát telepített az ukrajnai határra, ami miatt az Egyesült Államok és Ukrajna is az inváziótól való félelmét fejezte ki több közleményben. Ezzel összefüggésben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a balti államok fegyvereket, különösen légvédelmi  és páncéltörő rakéták szállítását jelentették be Ukrajnába.

Németország eközben szombaton közölte hogy elutasítja azt az elképzelést, hogy fegyvereket küldjenek a volt szovjet köztársaságba.

Ugyancsak ma késő délután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elítélte Németországot, amiért nem hajlandó fegyvert szállítani Kijevnek, és felszólította Berlint, hogy hagyjon fel az "egység aláásásával" és "Vlagyimir Putyin bátorításával" akkor, amikor fennáll az orosz invázió veszélye.

Dmitro Kuleba a Twitteren azt állította, hogy Németország kijelentései "az Ukrajnába történő védelmi fegyverek szállításának lehetetlenségéről" nem egyeznek a "jelenlegi biztonsági helyzettel."

Az ukrán miniszter hangsúlyozta, hogy "ma a Nyugat egysége Oroszországgal kapcsolatban fontosabb, mint valaha".

"A német partnereknek fel kell hagyniuk az egység aláásásával és Vlagyimir Putyin orosz elnök bátorításával, hogy az új támadást indítson Ukrajna ellen" - mondta Kuleba.

Hozzátette: Ukrajna "hálás" Németországnak a már nyújtott támogatásért, de "jelenlegi nyilatkozatai kiábrándítóak".

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat – írta a dpa hírügynökség. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban úgy vélekedett, hogy a NATO-országok fegyver- és haditechnika-szállításai ukrán területre Kijevet arra ösztönözhetik, hogy erőszak útján próbálja megoldani a délkelet-ukrajnai konfliktust.

Berlin egyelőre kizárja a fegyverszállítmányok lehetőségét Ukrajnának az Oroszországgal fennálló patthelyzet miatt – mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter szombaton megjelent interjújában. Emlékezetes, hogy a mostani amerikai szállítmányon kívül néhány napja Nagy-Britannia is megkezdte a páncéltörő fegyverek szállítását Kijevnek és a csehek is jelezték, készek fegyvereket szállítani Ukrajnának.