Viszonylag sok eszközzel rendelkezik Kína ahhoz, hogy sikerrel vegye a következő, kihívásokkal teli év akadályait és időben stabilizálja a növekedést – közölte a Reuters szerint az ország Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságának szóvivője, Csüan Ta (Juan Da) kedden.

Ahogy azt többen várták is az ország tegnapi kamatvágása után, Csüan közölte, hogy az ország hamarosan újabb lépéseket fog nyilvánosságra hozni a belföldi fogyasztás felpörgetése érdekében, és tanulmányozza az ipari termelés növelésére alkalmas intézkedéseket.

Fotó: Shutterstock

A világ második legnagyobb gazdasága 2021-ben kilábalt a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésből, és a leggyorsabb növekedést érte el egy évtized óta, ám a gyengülő fogyasztás és a járvány újabb fellángolásai az ingatlanpiaci lejtmenettel karöltve kezdik visszafogni a növekedés lendületét.

Csüan szerint azonban Kína rendelkezik a megfelelő eszközökkel a helyzet kezelésére, és szükség esetén ezeket alkalmazni is fogja, ugyanakkor elismerte, hogy 2022-ben az ország számos kihívással néz szembe, a gyenge fogyasztástól a visszafogott beruházásokon keresztül a külkereskedelmet övező bizonytalanságig, ami a piaci várakozások és a vállalati bizalom fluktuációjához vezetett.

Közölte azt is, hogy a hatóság 90 tárgyieszköz-beruházási projektet engedélyezett 2021-ben, mintegy 775,4 milliárd jüan (122,2 milliárd dollár) értékben.