Nemzetközi gazdaság

Zűrt okozhat a feltörekvő piacokon a Fed – figyelmeztet az IMF

Emberpróbáló idők következnek a feltörekvő gazdaságok döntéshozói számára – figyelmeztetnek a Nemzetközi Valutaalap szakértői. A dollár boríthatja az asztalt a piacokon, ha a Fed kamatemelései gyorsabban jönnek a vártnál, és erre van is esély.

Kemény ütést mérhet a feltörekvő piacokra – amelyekhez a közép-európai gazdaságokat is sorolják –, ha Amerikában a most várttól eltérően alakulnak a dolgok, például az előre jelzettnél is gyorsabban emeli kamatait a Federal Reserve – figyelmeztettek hétfői blogbejegyzésükben a Nemzetközi Valutaalap szakértői. A Goldman Sachs bankház közgazdászai máris négy emelést jósolnak erre az évre a Fed által előre jelzett három helyett.

Fotó: Shutterstock

Mindez azt jelenti, hogy a forint piacain sem érdemes hátradőlni az évkezdő szárnyalás ellenére, ami a 370 feletti rekordmélyponthoz közeli szintekről 360 alá erősítette a magyar fizetőeszközt az euró ellenében. A Reuters pénteken közzétett devizapiaci elemzői felméréscsomagja még viszonylag megnyugtató képet sugallt: bár a dollár a szakemberek szerint szinte minden deviza ellen erősödik az idén – hiszen az ellen küzdve a Fed várhatóan szigorítja politikáját –, a forint és a złoty azonban a jegybankjaik tavaly kezdett kamatemeléseitől segítve kivételt képeznek. Arra azonban a megkérdezett szakemberek döntő többsége felhívta a figyelmet, hogy a következő három hónapban – amikor a piacokon erőteljes figyelem irányulhat az egyes gazdaságok közti kamat- és inflációs különbségekre – várhatóan felszökik a devizapiaci árfolyamok ingadozása. Ez azt is jelentheti, hogy

akár a forint árfolyamában is történhetnek szélsőséges mozgások, miután már az év első hetében túlerősödött az elemzők által az év végére valószínűsített 358,5-es szinten az euró keresztben.

Az amerikai kamatvárakozások ugyanakkor a világ állampapírpiacaira is erőteljes befolyást gyakorolnak: a tengerentúli 10 éves hozama már az 1,8 százalék feletti, kétéves csúcsot jelentő szinteket ostromolja, a nulla közelébe tolva fel az évek óta negatív német 10 éves hozamot, ez pedig a magyar hozamot tornázta 4,7 százalék fölé, amire hét és fél éve nem volt példa.

Ezek a piaci mozgások úgy történtek, hogy – miután az óceán mindkét oldalán több évtizedes csúcsra szökött fel az infláció – a Fed döntéshozói egy hónapja azt jövendölték, az idén háromszor megemelik a kamatokat, és azóta a dollár nem mozdult el az 1,13 körüli szintről az euró ellenében. Ez várakozó álláspontot jelent, de alapvetően mindenki dollárerősödésre számít. Ami akár meg is haladhatja a várakozásokat, ha a Fed rálép a gázra. Erősödik-e a dollár, és mennyit, a feltörekvő gazdaságok pénzügyi piacai számára nagyon nem mindegy. Az IMF hétfői blogbejegyzésében közölt grafikon illusztrálja, amit korábban is tudtak a befektetők:

a dollár árfolyama és a feltörekvő piaci tőke be- és kiáramlásai között évtizedek óta nagyon erős az összefüggés.

Az erősebb dollár általában kevesebb tőkét jelent a feltörekvő piacok számára, netán egyenesen tőkekiáramlást, ami az árfolyamok zuhanásához vezethet, főképp a sérülékenyebb gazdaságokban, ahol magas az nagy a devizakitettség és deficites a folyó fizetési mérleg. 

A feltörekvő piacokra az idén várhatóan mindenképpen kevesebb tőke jut, hiszen folytatódik az amerikai kilábalás. Az IMF szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy létezik egy ennél súlyosabb, az árfolyamokat megrángató kimenet is. Alapesetben az amerikai infláció mérséklődik az év folyamán, csakhogy a vártnál is gyorsabb dollárerősítő Fed-kamatemelésekhez vezethet, ha erős nyomást tartanak fenn az árakon a béremelkedések, az energiaárak, vagy ha a kínálati fennakadások súlyosak maradnak.

Széles körben idézett hétfői jegyzetében Jan Hatzius, a Goldman Sachs fő közgazdásza három helyett négy Fed-kamatemelést jósolt erre az évre, illetve december helyett már júliusra valószínűsítette, hogy az amerikai jegybank elkezdi zsugorítani az utóbbi évtizedben felduzzasztott mérlegét, ami további monetáris szigorítást jelent. A Nasdaq 100 index több, mint két százalékot esett a nyitás után, mivel a magas kamatok nem segítik a gyorsan növekvő technológiai vállalatok részvényeit. 

forint erősödés Goldman Sachs dollár árfolyam IMF forint gyengülés kamatemelés árfolyam alakulása devizapiac dollár index előrejelzés 2022 Federal Reserve - Fed feltörekvő gazdaságok dollár erősödés előrejelzés
Kapcsolódó cikkek