Párizs egyik leghíresebb  szállodáját 800 millió euróért árulják, de bizonytalan, hogy a koronavírus utáni időszakban lesz-e befektetői érdeklődés az illusztris épület iránt.  

A Westin Paris Vendôme hotelt, ahol az 1878-as építés óta már megszállt III. Napóleon felesége, az orosz hercegek és maga a Dalai Láma is, diszkréten forgalmazzák a Henderson Park magántőke-befektetéssel foglalkozó ingatlankezelő tulajdonosai. Eddig az Eiffel toronyra néző lakosztályokat éjszakánként körülbelül 4000 euróért, azaz közel 1,5 millió forintért lehetett kivenni.

Fotó: marriott.co.uk

A Henderson Park 2017-ben 550 millió euróért vásárolta meg a Marriott csoport által üzemeltetett hotelt a GIC szingapúri állami befektetési alaptól. Annak ellenére, hogy a járvány megtépázta az idegenforgalmat, jelenleg körülbelül 800 millió euróért kínálják.

Ez egy olyan épület, amely sok átalakítást igényel, aminek komoly kockázata van.  – nyilatkozta Kenneth Hatton, a CBRE ingatlantársaság európai, közel-keleti és afrikai szállodákért felelős vezetője, hozzátéve, hogy a 440 szobás szálloda, amely a Tuileriák kertjére néz, mára már kicsit „megöregedett és megfáradt”. Így az eladási áron felül még 175 és 250 millió euró közötti összeget rá kell költeni, hogy újra egykori fényében tündököljön.

A Financial Times értesülései szerint az eladás híre csupán egy maroknyi licitáló érdeklődését keltette fel, köztük állami befektetési alapokét, nagyon gazdag magánszemélyekét és államfőkét. Egyelőre még senki sem folytat kizárólagos tárgyalásokat az ingatlan megvásárlásáról. Hatton szerint azonban nagy érdeklődés várható az épületre mindazok – különösen a közel-keleti és ázsiai vásárlók – körében, akik örök értékű ingatlant akarnak birtokolni Párizs szívében.

Fotó: marriott.co.uk

A járvány alatt a luxusszállodák különösen megérezték, hogy mennyire kiszolgáltatottak a tengerentúli látogatóktól. A Henderson Park is ahol csak tudta, csökkentette a hotel költségeit. Mivel a korlátozások felemésztették a bevételeket, 2021 elején jelentős létszámleépítést jelentettek be. A szálloda mintegy 350 alkalmazottjának körülbelül felét elbocsátották, helyükre alvállalkozókat béreltek fel.

A párizsi piac már a világjárvány előtt is nehéz időszakokon ment keresztül. A 2015-ös és a 2017-es terrortámadások miatt a turisták elkerülték a várost, majd egy évvel később a sárgamellényes tüntetések vetették vissza a turizmust. Az STR iparági adatszolgáltató kimutatásai is megerősítették, hogy ezek miatt a párizsi luxus- és felsőkategóriás szállodák lemaradtak a londoni és berlini vetélytársaiktól. Míg a francia fővárosban 2015 óta a legmagasabb kihasználtságuk 73 százalékon állt, addig Londonban 81, Berlinben pedig 79 százalékos volt.

Fotó: marriott.co.uk