Diplomáciai rendezésre  szólított fel az orosz-ukrán válság ügyében a müncheni biztonsági konferenciához intézett videóüzenetében Vang Ji kínai külügyminiszter, és a NATO-t és Oroszországot is önmérsékletre kérve.

Fotó: MTI/EPA/Sztanyiszlav Kozliuk

Kína nem érintett az európai konfliktusban, de tekintve hogy világpolitikai súlya nő, van jelentősége, hogyan pozicionálja magát. 

Vang Ji a Bloomberg jelentése szerint arra kérte az érintetteket - Oroszországot, az Európai Uniót és az amerikaiakat -, hogy a minszki egyezmény mentén rendezzék a konfliktust, ezt tekintsék az egyetlen útnak, és a retorikájukkal se szítsanak háborús feszültséget.

A külügyminiszter ugyanakkor a - a kínai-orosz közeledés ellenére -, nem igyekezett igazságot tenni a felek közt. Arról besélt, hogy Ukrajnának juga van a szuverenitására, a függetlenségre és a területi integritásra, ugyanakkor a NATO-nak szerinte abba kellene hagynia a terjeszkedést és tiszteletben tartani Oroszország aggodalmait. Az ukrán elnökhöz hasonlóan elítélte a pánikkeltést és a háborús veszély "trombitálását". 

Oroszországnak nem volt mit rossz néven vennie Vang Ji szavaiból, hiszen Moszkva eleve tagadja, hogy Ukrajna lerohanására tervezi használni a szomszéd ország határai mentén az elmúlt hónapokban összevont erőket. Jens Stoltenberg, a főtitkára azonban a Guardian beszámolója szerint nem volt boldog. "Először látjuk, hogy Peking Moszkvához csatlakozva hívja fel a NATO-t arra, hogy ne fogadjon be új tagokat" - mondta. "Ez egy kísérlet arra, hogy szabad nemzetek sorsát kontrollálják. A nemzetközi szabálykönyv átírására. És a saját autoriter kormányzási modelljeiknek a rákényszerítésére" - idézte a brit lap.