A nagy amerikai technológiai cégek előszeretettel döntenek inkább a bírságok kifizetése mellett, ahelyett, hogy megfelelnének az versenyjogi szabályozásának – mondta kedden egy amerikai díjátadón sugárzott online beszédében Margrethe Vestager a Reuters szerint.

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa példaként hozta fel az Apple küzdelmét a holland hatóságokkal, melynek keretében a vállalat hétfőn 5 millió eurós bírságban részesült, immár többedszerre, miután nem teszi lehetővé, hogy az alkalmazások előfizetési díjait az Apple 30 százalékos jutalékát elkerülni képes csatornákon intézhessék.

Fotó: JOHN THYS / AFP

Vestager beszéde utalt arra is, hogy a többi technológiai óriás is hasonlóan viselkedik, és inkább kifizeti a sorozatos bírságokat, és továbbra sem hajtja végre a hatóságok utasításait.

A biztos ezért előterjesztette javaslatát, a digitális piacokról, mely többek között a Google, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Microsoft esetében kívánja elérni a jogkövető magatartást, és megakadályozni azt, hogy ezen vállalatok visszaéljenek az erőfölényükkel.

Ez véget vethet az Apple alkalmazásokkal kapcsolatos piacterén annak a gyakorlatnak, hogy minden program a cég fizetési rendszerét használja, melyből az Apple 30 százalék jutalékot levon. A gyakorlat számos országban került a hatóságok célkeresztjébe, újabban már az amerikaiakéba is.