Az idősgondozók száma nem elégséges, sokan karanténba kényszerültek, és számos otthonban teljes zárlat van a megbetegedések miatt – hívta fel a figyelmet Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken. Hozzátette: megkérte a védelmi és az egészségügyi minisztert, derítsék fel, miképp segíthetnének a védelmi erők az idősellátásban és vehetnék át ideiglenesen a betegség miatt kieső dolgozók helyét.

A canberrai kormány bírálatok kereszttüzébe került, mert a koronavírus omikron-variánsa erősen terjed az idősotthonokban. Azt is sokan kifogásolták, hogy az idősellátásért felelős miniszter, Richard Colbeck inkább krikettmeccset nézett, amikor egy parlamenti bizottság a járványgócok ügyében tartott vizsgálatot.

Belebukhat az ausztrál kormány a járványkezelésbe

A legfrissebb felmérés szerint az emberek nem bíznak már abban, hogy az ausztrál koalíció képes kezelni a koronavírus-járványt, a gazdaságot és a munkaerőpiaci kihívásokat.

A kormányfő jelezte: az idősotthonok lakói közül mintegy 560-an haltak meg az omikron-hullám kezdete, azaz 2021 vége óta.

Az ausztrál védelmi erőket már korábban is bevonták a járványkezelés folyamatába: az oltási kampányban és a karantén betartásának felügyeletében.

Ausztráliában országszerte csökkenő tendenciát mutat a járványgörbe: az új fertőzöttek száma legutóbb több mint egy hónapja volt ilyen alacsony, és a kórházak terheltséges is mérséklődik. A kormányfő szerint Új-Dél-Wales és Victoria állam már túl van az omikron-hullám csúcsán. Ezekben az államokban 30 ezer új esetet regisztráltak pénteken, a halálos áldozatok száma pedig 81 volt.

Ausztrália megnyitotta a határait a külföldi diákok, a képzett vendégmunkások és a turisták előtt. Az országba azok is korlátozások nélkül beléphetnek, akik a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával vannak beoltva.

Új-Zélandon októberig maradnak a beutazási korlátozások

Októberig biztosan nem oldják fel teljesen Új-Zélandon a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzárat – jelentette be az ország miniszterelnöke csütörtökön. Jacinda Ardern egy ötpontos, fokozatos nyitási tervet vázolt fel, és hangsúlyozta: a tervezett enyhítéseket az teszi lehetővé, hogy a felnőtt lakosság csaknem 95 százaléka teljesen be van oltva.

A korlátozásoknak köszönhetően az országnak a világjárvány nagyobb részében sikerült feltartóztatnia a kórokozó terjedését, és mindössze 53 halálesetet regisztráltak a járvánnyal összefüggésben az 5 millió lakosú Új-Zélandon. A kormány eredetileg januárban kívánt lazítani a határzáron, a teljes nyitást pedig áprilisra tervezték, ám a vírus újabb, omikron-variánsa miatt az intézkedést elhalasztották. 

A legújabb nyitási terv keretében február 27-től hazatérhetnek az Ausztráliában rekedt új-zélandi állampolgárok, akiknek hotel helyett az otthonukban kell letölteniük a kötelező karantént. Két hétre rá a külföldön tartózkodó többi új-zélandi állampolgár is visszatérhet az országba. Az ezt követő hetekben Új-Zéland fokozatosan megszünteti a karanténszabályokat, elsősorban a képzett külföldi munkaerő, a külföldi diákok, az ausztrál állampolgárok, majd pedig minden beoltott külföldi látogató számára.

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót annak a várandós új-zélandi újságírónőnek a története, aki hazája szigorú karanténszabályai miatt volt kénytelen visszatérni Afganisztánba, ahonnan korábban tudósított, s ahová a vízuma szólt. Az Al-Dzsazíra hírtelevíziónak dolgozó Charlotte Bellis – akit a hatóságok arról értesítettek, hogy nem jutott számára hely a karanténhotelekben – végül engedélyt kapott a hazatérésre. Új-Zéland tagadta, hogy az ügy elbírálásában a nemzetközi visszhang szerepet kapott volna, Ardern pedig csütörtökön is hangsúlyozta, hogy a szigorú, hotelkarantént is előíró rendelkezések kulcsfontosságúak voltak Új-Zéland járvány elleni harcában.