Ausztráliában a keddi volt a koronavírus-járvány legfeketébbb napja, 77 áldozatot jelentettek, és a gyorsan terjedő omikron variáns miatt rekordokat dönt a kórházban ápoltak száma is, bár a megerősített esetek száma csökken. A legfrissebb felmérések szerint a járványkezelésbe belebukhat a kormány, az emberek nem bíznak már abban, hogy a koalíció képes kezelni a gazdaságot, a munkaerőpiaci helyzetet és az egészségügyi kihívásokat. 

Fotó: STR

A Resolve Strategy kutatóintézetnek a Sydney Morning Herald című napilap megbízásából, 1607 ember részvételével készített közvélemény-kutatása szerint 

Scott Morrison kormányfő támogatottsága a novemberi 40-ről 38 százalékra esett vissza, 

míg legfőbb riválisáé, a munkáspárti Anthony Albanese tábora 29-ről 31 százalékra nőtt. Az Ausztrál Munkáspárt (ALP) jelenleg a szavazatok 35 százalékára számíthat, ami három százalékpontos növekedést jelent november óta, míg a koalíció támogatottsága öt százalékponttal, 34 százalékra esett vissza, így tavaly április óta először kerültek hátrányba. A Zöldek stabilan 11 százalékon állnak.

A választást csak májusban rendezik, a koalíciónak és Morrisonnak tehát van még ideje javítani az esélyeken, és a sikerük elemzők szerint nagyrészt azon múlik, hogy a szavazók még akkor is a kormányt hibáztatják-e azért, hogy „hagyta” terjedni a járványt, más országoknál később kezdte meg az oltási kampányt, nem szerzett be elég antigén-tesztet, és megbocsátják-e neki a hosszú hónapokig tartó szigorú zárlatot, az utóbbi hetekben tapasztalható áruhiányt a szupermarketekben. 

A hangulat azonban egyelőre romlik: októberben a megkérdezettek 39 százaléka abban bízott, hogy a helyzet az idén javulni fog, és 28 százalék számított az ellenkezőjére; most a helyzet éppen fordított, 26 százalék optimista és 38 pesszimista, és 62 százalék „nagyon aggódik” az újabb hullám miatt, ami a számok ismeretében nem is meglepő. 

A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek számára az egészségük fontosabb, mint a nyitás, a megkérdezettek 57 százaléka szerint a kormány túl korán oldotta fel a korlátozásokat, például a kötelező maszkviselést, és nyitotta meg a határokat, míg az ellenvéleményen lévő aránya csupán 21 százalék. A kutatás ráadásul még a Novak Djokovic körüli botrány előtt készült, márpedig az ausztrálok többsége szerint a hatóságok ebben az esetben is hibáztak, 71 százalékuk úgy véli, nem lett volna szabad beengedni az oltatlan teniszsztárt az országba.

Fotó: RECEP SAKAR

A Sydney Morning Herald vezércikke szerint Morrison védekezhet ugyan azzal, hogy olyasmiért hibáztatják, ami nagyrészt a szövetségi államok feladatkörébe tartozik, de meg kell értenie, hogy kormányfőként végeredményben az övé a felelősség. A lap emlékeztetett Morrisonnak a bozóttüzek idején nagy vihart kavart kijelentésére, hogy „nem nálam volt a tűzoltóslag”. 

A szavazók azonban azt várják a vezetőktől, hogy válság esetén vállalják a felelősséget… és a járványkezelés az egyik olyan kulcskérdés, amely alapján majd megítélik őt.