A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és Oroszország (OPEC+) közös technikai bizottsága (JTC) arra számít, hogy 

2022-ben a teljes olajtöbblet 1,3 millió hordó lesz naponta, tehát kevesebb, mint a korábbi előrejelzésben szereplő napi 1,4 millió hordó 

– derült ki a bizottság által készített és a Reuters által idézett jelentésből. (A technikai bizottság kedden ülésezett, az OPEC+ szerdai találkozója előtt.)

A bizottság változatlanul napi 4,2 millió hordóban állapította meg a világ olajkeresletének növekedését 2022-ben, megjegyezve, hogy ezzel a világ olajkereslete az év második felében várhatóan a pandémiát megelőző szintre emelkedik.

Fotó: Shutterstock

A bizottság hozzátette ugyanakkor, hogy 

az olajpiacot továbbra is számos kockázat fenyegeti, köztük az omikron-variáns terjedésével kapcsolatos bizonytalanságok, az ellátási láncok zavarai és a központi bankok inflációellenes politikája.

A bizottság az olajpiaci fellendülés egyéb kockázatai között megemlítette a nyersanyagpiacok volatilitását, az olajtermelési kapacitások alulfinanszírozottságból eredő korlátozásait, a számos régióban fennálló magas államadósságszintek jelentette kihívást és a geopolitikai kockázatokat.

Az OPEC+ a szerdai ülésén a miniszterek várhatóan abban állapodnak meg, hogy a magas olajárak ellenére márciusban napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést 

– nyilatkozta a bizottság több tagja is a Reutersnek. A Goldman Sachs szerint a piac közelmúltbeli kilengései miatt van esély ennél nagyobb növelésre is.

A Brent nyersolaj árfolyama hordónként 89 dollár körül mozgott este 7 óra körül, alig valamivel a múlt héten elért hétéves, 91,7 dolláros csúcs alatt, amit nagyrészt a geopolitikai feszültségek okoztak.