Az ukrán elnök arra számít, hogy hamarosan csúcstalálkozót rendezhetnek Oroszország, Franciaország és Németország, vagyis az úgynevezett normandiai négyes részvételével – ezt Volodimir Zelenszkij közölte, miután tárgyalt francia kollégájával, Emmanuel Macronnal. 

Utóbbi közös sajtótájékoztatójukon megerősítette, hogy van lehetőség a továbblépésre tárgyalások során, mivel Moszkva és Kijev is elkötelezett a válság korábbi rendezését célzó minszki megállapodás mellett. 

Ezt a Krím-félsziget elfoglalása után írták alá, és része többek között a szeparatistákkal folytatott fegyveres konfliktus rendezése.

Macron és Zelenszkij találkozójával egyidőben a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov újságírókkal közölte, hogy Moszkva nem utasítja el eleve Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét, és készen áll majd erre, ha ez segít átvágni a délkelet-ukrajnai helyzet gordiuszi csomóját. Megjegyezte ugyanakkor: ilyen találkozóval kapcsolatban meg kell határozni, hogy milyen célt szolgál, és milyen eredményt várnak tőle.

Peszkov cáfolta a Financial Times című brit lap értesülését, miszerint Putyin és Emmanuel Macron francia elnök között alku született az Ukrajna körüli feszültség csökkentéséről. Az Ukrajna esetleges semlegessé válásával kapcsolatban azt mondta, hogy ez Kijev álláspontjától függ, és korai még erről beszélni. 

Fotó: SERGEI SUPINSKY

Kijev előtt Moszkvában járt

Macron korábban Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyalt Moszkvában, ahol a BBC-nek az elnök köréből származó értesülése szerint megállapodtak abban, hogy Oroszország kivonja a csapatait Fehéroroszországból a jelenleg is tartó hadgyakorlat után. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint azonban ilyen ígéretet nem tettek.