Jóváhagyták kedden az orosz képviselők, hogy Kuba adósságainak egy részére fizetési haladékot kapjon egészen 2027-ig – közölte kedden a törvényhozás alsóháza, alig néhány nappal azután, hogy a két ország megegyezett a kapcsolatuk mélyítésében. Az alsóház elnöke, Vjacseszlav Volodin a napokban várhatóan Kubába és Nicaraguába látogat.

A Duma közleménye szerint Oroszország 2006 és 2019 között 2,3 milliárd dollár értékben nyújtott kölcsönt a kubaiaknak, hogy élénkítsék a befektetéseket az energiaszektorba, a fémbányászatba, valamint a szállítási infrastruktúrába. A törvényhozók kedden ratifikálták a már tavaly aláírt megállapodást – írja a nyilatkozat.

Fotó: RAMIL SITDIKOV / AFP

Múlt héten Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes látogatását követően a kommunista ország a támogatásáról biztosította Oroszországot Ukrajna ügyében, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és nyugati szövetségeseit, hogy a propagandaháborújuk kereszttüzébe vették Moszkvát. Közleményükben kifejtették, hogy Kuba megerősíti az álláspontját, ellenezve a nyugat által az eurázsiai országgal szemben bevezetett egyoldalú és igazságtalan szankciókat, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének az orosz határok felé történő terjesztését.

A hitelfeltételek enyhítéséről szóló döntés jókor jött a súlyos társadalmi és gazdasági válsággal küzdő Kubának. A fennálló krízishelyzet a Castro-korszak 1959-es forradalma óta nem látott tüntetésekhez, valamint élelmiszer- és gyógyszerhiányhoz vezetett.

Bár az elmúlt évtizedben elhalványult a két ország közötti gazdasági és katonai együttműködés, Oroszország továbbra is szállított humanitárius segélyeket a szigetnek. A múlt heti találkozó során megegyeztek, hogy megvizsgálják miképpen tudnának kollaborálni a közlekedés, az energia, az ipar és a bankszektor területén – közölte a kubai külügyminisztérium.

A decemberi orosz nyilatkozatok szerint az ukrán-válság fokozódása a kubai rakétaválság megismétlődéséhez vezethet, amikor a világ az atomháború szélén állt. Miguel Diaz-Canel kubai elnök januárban kezdett tárgyalni egy stratégiai partnerség koordinációjáról Putyinnal, ahogyan Ukrajnában egyre nőtt a feszültség.

Fotó: YAMIL LAGE / AFP

Az elmúlt évtizedben Kuba Kínával, Németországgal és Mexikóval, valamint a japán kereskedelmi hitelezőkkel szemben már átstrukturálta a fennálló adósságállományát. Továbbá tavaly októberben megállapodott a hitelező nemzetek Párizsi Klubjával, hogy a novemberben esedékes éves adósságfizetést az idei év végéig elhalasszák.

A Havannával kötött történelmi 2015-ös Párizsi Klub-megállapodás értelmében a klub 11,1 milliárd dollárnyi adósságból 8,5 milliárdot elengedett a karibi országnak. Kuba beleegyezett, hogy 2033-ig éves részletekben törleszti a fennmaradó részt, de 2019-ben csak részben tudta teljesíteni a kötelezettségeit, tavaly pedig egyáltalán nem tudta törleszteni a hitelállományát.